Filizlenmiş Patates Neden Yenilmez?

Daha önce birilerinin sizlere patateslerin yeşillenmiş veya filizlenmiş kısımlarının yenilmemesi gerektiği konusunda uyarılarına denk gelmişsinizdir. Peki bunun nedenini hiç düşündünüz mü, filizlenmiş patatesler neden zehirli olabilir? Aslında sadece patates değil, Nightshade familyasında bulunan patates, biber, patlıcan, domates gibi pek çok tür toksik denilebilecek zehirleri bünyelerinde bulundururlar. Bu yazımızda kaç filizlenmiş veya yeşillenmiş patates tüketirsek zehirleniriz? Solanin zehirlenmesinin belirtileri nelerdir gibi konuları işleyeceğiz.

Yeşillenmiş patatesi yemekten kaçınmalısınız.

Bu Sebzeler Neden Zehir İçeriyor?

Cevabı basit, sen, ben, böcekler, otçullar yemesin diye. Filizlenmiş patates diyor ki; yeter arkadaş ben tekrardan üremek istiyorum beni yemeyin diye de toksik bir madde diyebileceğiniz solanin üretiyorum. Aslında olayın genel tablosu budur. Doğal bir savunma mekanizmasıdır ve çok iyidir. Örneğin domates ve patlıcan gibi büyük bir familyayı kapsayan Nightshade familyasında bu özellik mevcuttur. Ancak bu familya da domateslerin solanin yerine tomatin içerdiğini aktarır bazı kaynaklar. Bu bilgiyi de aktaralım. Bu durumu ısırganların teninizi yakmasını, elma, kiraz çekirdeğinin çok küçük miktarda siyanür içermesine benzetebilirsiniz.

Zehirlenmek İçin Kaç Patates Yenilmelidir?

Vücut ağırlığına oranla kg başına 2-5 mg solanin zehirlenme belirtilerine neden olurken aynı şekilde 3-6 mg solanin ölümcül olabilir. Yani özellikle yeşil kısımlarını alıp patatesi tüketirseniz zehirlenme belirtileri yaşamak için çok fazla tüketmeniz gerekmektedir. Patatesin yeşil veya filizlenmiş kısımlarında solanin değerleri diğer kısımlarına göre çok daha yüksektir. Zehirlenme belirtileri yaşamak veya ölmek için 4-5 kg patates yeterli olabilir. Ancak bu çok doğru değildir çünkü solanin değerleri farklılık gösterebilir. 2 kg yeşillenmiş patateste ölümcül sonuç verebilir. Büyük bir patatesin yarım kilograma yakın olduğunu düşünürsek 4 adet patates rahatsızlık belirtileri ortaya çıkartabilir.

Solanin Zehirlenmesi Belirtileri

Solanin zehirlenmesi kendini 30 dakika içinde belli etmekle birlikte genelde belirtileri 8 ile 12 saat sonra görülür. Semptomlar kişinin kilosuna, toksik maddeye karşı olan duyarlılığa göre değişiklik gösterir. Hafif semptomlar; baş ağrısı, mide krampları, bulantı, baş dönmesi, boğazda yanmaya neden olabilir. Daha ağır semptomlar; kalpte ritim bozukluğu, halüsinasyon görme, ateş, sarılık ve duyu kaybıdır.

Patates besleyici ve lezzetli bir besindir. Bu sebeple filizlendiğinde içeriğinde solanin bulunuyor diye yememezlik yapmamalısınız. Sadece acımsı tadı olan ve yeşillenen patatesleri tüketmekten kaçınırsanız sizler için daha iyidir. Eğer solanin zehirlenmesi yaşadığınızı düşünürseniz vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gitmeyi ihmal etmeyin.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir