Kızamık Nedir? Belirtileri, Aşısı ve Tedavisi
Kızamık, Dünya’daki en bulaşıcı enfeksiyonlardan birisidir. Dünya Sağlık Örgütüne göre her yıl 364 bin kızamık vakası tespit ediliyor ve her yıl 89 bin kişi kızamığa bağlı olarak ölüyor. Kızamık ülkemiz için de büyük tehdit oluşturuyor. Verilere göre 2016 yılında 9 kızamık vakası görülürken, 2017 yılında 23 bin ailenin kızamık aşısını yaptırmayı reddettiği için bu sayı 500 kişiyi aşmıştır. Dahası 2019 yılının ilk 8 ayında Türkiye’de hastanelere 2.391 kızamık vakası bildirilmiştir. Aşı karşıtı grupların faaliyetlerine devam etmesi gelecek günlerde bu sayıyı kat ve kat artıracağı bekleniyor.
Kızamık Bulaşıcı mıdır?
Kızamığa neden olan virüs Paramyxoviridae ailesine aittir. Kızamık virüsü enfekte olduğu kişinin boğaz ve burun mukusuna yerleşir ve enfekte kişi her öksürdüğünde veya hapşırdığında virüsün çevreye yayılmasına neden olur. Virüs dışarı atıldıktan sonra havada 2 saat boyunca yaşayabilir. Örneğin bir saat önce kızamık hastası odadan çıkmış olsa bile virüs hala odanın içinde aktif bir şekilde olacaktır. Kızamık virüsü inanılmaz bir derecede bulaşıcıdır ve kızamığa karşı aşılanmayan kişilere enfekte olma ihtimali %90’ın üzerindedir.
Bu kadar etkili bir şekilde bulaşmasının nedeni enfekte olduğu kişide belirtilerinin birkaç gün sonra ortaya çıkmasından kaynaklıdır. Kızamık hastaları belirtileri ortaya çıkana kadar hasta olduklarının farkında bile olmayabilir. Bu sebeple çeşitli ortamlarda sürekli gezerek virüsün daha çok insanla tanışmasına ve yayılmasına neden olurlar.
Kızamığın Belirtileri Nedir? Tanısı Nasıl Koyulur?
Kızamık belirtileri tipik olarak; ateş, öksürük, kırmızı lekeler ve burun akıntısı olarak kendisini belli eder. Enfeksiyon ilerledikçe kırmızı döküntüler oluşmaya başlayacaktır. Hasta bu şikayetlerle doktora gittiğinde doktor ağız içi lekelere ve vücuttaki kırmızı lekelere bakarak hastalığı onaylamak için kan testi isteyecektir.
Kızamığın Tedavisi Nasıldır?
Neredeyse tüm kızamık vakaları doktor tedavisi gerektirir. Özellikle beş yaş altı çocuklarda kızamık çok tehlikelidir ve ölümcül sonuçlanabilir. Hamile kadınlar ve bağışıklık sistemi zayıf olanlarda ciddi komplikasyonlar yaşayabilirler.
Kızamığın tedavisi için özel bir ilaç bulunmaz. Ancak doktorlar hastanın durumuna göre bir tedavi şekli uygulayabilirler. Örneğin bazı doktorlar zatürre için kullanılan Ribavirin kullanabilirler. Diğer yandan kızamık virüsüne mazur kalmış ancak aşılanmamış bireyleri aşı yapabilirler. Virüs bulaştıktan sonraki 72 saat içinde aşı yapılırsa hastalığın ilerlemesi durdurulabilir.
Bunlar harici genel kızamık tedavisinde hastanın evde dinlenmesi ve su kaybına karşı bol su içmesi gerekmektedir.
Kızamık Aşısı
Aşılar halk sağlığını korumak ve ölümleri önlemek için en etkili araçlardan biridir. Kızamıktan korunmanın da en iyi yolu aşı olmaktır. Aşı yaptırmak sadece aşı yaptıranı korumakla kalmaz çevresini de korur. Bu nedenle tüm Dünya’daki sağlık örgütleri aşı yaptırmayı önerir.
Kızamık, aşı yaptırmayan gruplarda ortaya çıkıp yayılım gösteriyor. Bu nedenle aşı karşıtı eylem ve söylemde bulunan kişiler tarafından tekrar yayılması sağlanıyor. Eski salgın dolu günlere dönmemek adına aşı olmalı ve bilime, doktorlara güvenmeliyiz. Bundan daha iyi bir tercihimiz yok.