Mandril Maymunu Hakkında Bilgiler

Mandril (Mandrill sfenks) Afrika’nın tropikal yağmur ormanlarında yaşayan, Cercopithecidae familyasına ait bir türdür. Burun delikleri ve dudakları kırmızı renge sahiptir. Çenelerinde beyazımsı sakalları bulunur ve genital bölgeleri birçok renk içerir. Genel olarak vücudunda bulunan renkler; mavi, mor, pembe ve kırmızıdır. Erkek mandrillerin köpek dişleri 6.5 cm uzunluğundadır. Dişilerin dişleri ise sadece 1 cm uzunluğu bulunur.

Mandriller canlı renklere sahiptirler.

Ağırlıklı olarak erkek mandril 17 ve 36 kg arasında bir ağırlığa sahipken dişilerde bu durum 10 ila 15 kg arasında değişmektedir. Mandriller sık sık babun zannedilir ancak babun değillerdir. Renk ve fiziki özelliklik bakımından onları ayıran çok şey vardır. Mandriller, babunlara göre daha küçüktür. Bir erkek mandril 75-90 aralığında uzunluğu bulunur. Dişi mandrillerin uzunluğu ise 55-66 cm arasındadır. Omuz yüksekliği erkek mandrillerde 50-55 cm iken dişilerde 40-45 cm aralığındadır. Mandriller çok kısa kuyruklu, kalın ön bacaklara sahip maymunlardır.

Mandril Neyle Beslenir?

Mandriller omnivordur. Yani hem et hemde otla beslenirler. Ağırlıklı olarak meyveler ve ağaç kabuklarıyla beslenirler ancak köpek dişleri sayesinde kaplumbağa, kirpi, kuş ve sıçan gibi canlıları da menülerine ekleyebilirler. Sadece bunlarla kalmayıp antilop gibi büyük omurgalılarda onlar için bir av olabilir. Ayrıca örümcek, böcek, akrep ve karıncalarla da beslenirler.

Üreme Ve Davranış Şekilleri

Mandriller gruplar halinde yaşarlar. Her grup çok kalabalık üyelerden oluşur ve erkekler bu gruplara sadece çiftleşme dönemlerinde katılabilirler. Çiftleşme dönemi Haziran ve Ekim ayları arasında yaşanır. Çiftleşme sonrası dişinin gebeliği 175 gün sürer. Yavru doğduktan sonra vahşi doğada ortalama 20 yıl yaşayabilir.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir