İklim Değişikliğini Daha Kötü Hale Getiren Özellik

İklim değişikliği kuzey kutbunda daha kolay gözlemlenir. Hızla ve bazen de benzeri görülmemiş bir atmosferik değişim yaşandığında, gezegenimizin soğuk tepesi dünyanın diğer bölgelerinden daha büyük bir yük getirmiştir. Fakat, kuzey kutbunun özellikle sera gazlarına karşı savunmasız olduğu açık olsa da, bu olağanüstü değişimi devam ettiren fiziksel nedenler arktik amplifikasyonudur ve hala tartışılmaktadır.

arktik okyanusu kuzey kutbunu kapsayan buzlarla kaplı bir okyanustur

Uluslararası bir çalışma şu an popüler olan bir açıklamayı reddetmiştir. Tropiklerden gelen ısı aslında kuzey kutbuna girebilir ve bölgede ısınmaya etkisi olabilir. ,Fakat kutup ısınmasının tropik ısınmaya oranı olarak hesaplanmış her şeyin arktik amplifikasyonu üzerinde ihmal edilebilir  bir etkisi vardır. Karmaşık bilgisayar simülasyonları kullanarak, araştırmacılar bunun yerine, arktik’in kendi içindeki karbondioksidin yerel etkilerinin bu fenomeni yönlendiğini destekliyorlar. (Antarktika: Dünyanın En Güney Kıtası)

karbondioksidin iklim değişikliğinde çok önemli rolü vardır

KUZEY KUTBU İKLİM İÇİN ÖNEMLİDİR

Bu çalışma, Polar amplified ısınmasının nedenini öne süren ve yerel sera gazı konsantrasyonlarının ve arktik ikim geri bildirimlerinin uzak süreçlerin etkisinden daha ağır bastığını gösteren ve daha önce de öne sürülen hipotezleri desteklediği için önemlidir. Diyor, iklim bilimcisi Shayne McGregor.

Kuzey kutbu deniz buzu, dünyanın iklimini dengelemede çok önemli bir rol oynamaktadır. Buradaki değişimlerin, insan toplumundan bahsetmek yerine her ekosistemlere dokunacak olan önemli etkilere yol açacağı anlamına gelmektedir. Kutup ısınmasında doğru tahmin almak, iklim modellerinin kritik bileşenidir. Kutupsal ısınmayı harekete geçiren faktörleri anlaşılmasında bu hesaplama bize yardımcı olacaktır.

günden güne eriyen arktik okyanusu

Bu yeni çalışma dikey atmosferik sıcaklık profili olarak adlandırılan önemli bir faktör hakkında anlayışımızı değiştiriyor. Kulağa karmaşık gelse bile bu çalışma sadece karbondioksitle ilgilidir. Arktikte karbondioksit tropiklerden daha dik bir dağılıma sahiptir. Son araştırmalar, kutup bölgesinde böyle bir çekişmeye neden olan şeyin bu olduğunu gösteriyor. (Ormansızlaştırma! Yok Edilen Ormanlar)

Sıcaklığın ve nemin yüksek olduğu yerlerde, hava, yüksek irtifalara yükselen atmosfer boyunca daha kolay hareket edebilir. Fakat artktik’te farklı bir şey oluyor. Arktikte sıcaklık daha soğuktur ve hava üst atmosferlere hızlıca hareket etmez. Bu karbondioksidin atmosferin alt kısımlarını daha fazla ısıttığı anlamına gelir.

BUZ ALBEDO ETKİSİ

Böylece Güneşten gelen kızılötesi radyasyon Dünya atmosferinde  arktik ısınmasını artırarak daha kolay kapana kısılır. Bilgisayar simülasyonları Arktik bölgesindeki dikey atmosferik sıcaklık değişikliklerinin buz albedo geri bildirimi gibi bölgesel faktörlerine kıyasla daha fazla olduğunu göstermiştir.

buz albedo etkisi

Buz albedo geri beslenmesi, karbondioksidin atmosferi ısıttığı, kar ve deniz buzunu eritip arktik yüzey yansımasını azalttığı dönemdir. Güneş ışığının toprağın üst katmanlarını ve okyanusu daha kolay bir şekilde delmesinin sağlar. Ancak bu geri bildirim sistemi, Arktik atmosferindeki karbondioksidin dikey dağılımı kadar etkili değildir. Arktik  amplifikasyonu en çok hangi fiziksel süreçlerin katkıda bulunduğu konusunda biraz daha fazla bilgi vermiştir .

Aslıhan Balkan

Ben Aslıhan Balkan 20 yaşındayım, İstanbul Üniversitesinde biyoloji okuyorum. Özellikle genetik, evrimsel biyoloji ve psikolojiyle ilgileniyorum. Bilimle ilgili kitapları okumayı çok seviyorum. Carl Sagan'ın Cosmos kitabını çok beğeniyorum.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir