Çin “Yapay Ay” Yapıyor
Teknoloji devlerine misafirlik yapan, bilim ve çoğu sosyal alanlarda toplumunu ilerletmiş olan Çin, mehtaplı gecelerine ışık katacak bir yapay ay projesi geliştiriyor. Yapay ay Çin’in Çengdu şehrinde yer alacağı bildiriliyor.
Çinli yetkililer People Deily Online’da bildirdiklerine göre, 2020 yılına kadar yapay Ay’ı inşa edeceklerini ve Çengdu eyaletine yerleştireceklerini açıkladı. Yapay ay, normal ay’a göre daha aydınlatıcı ve tamamlayıcı rol izleyecek. Aydan 8 kat daha fazla ışık yayacak olan suni ay, sokak lambalarının yerini alarak geceleri aydınlanma sağlayacak. PDO’nun bildirdiğine göre suni ay, 80 km kadar bir alanı aydınlatabilecek.
Peki bu insan yapımı ay’ın boyutu ne olacak? Tabi ki Dünya’nın doğal uydusu gibi her yerden görülemeyecek. Aslında parlıklığının ne derece kuvvetli olacağı bilinmediği için çok net bir şey söylenmese de şuanlık, yüksekliği ve büyüklüğü göz önünde bulundurulduğu takdirde Çin’in genelinden ve Çin dışı diğer ülkerden de görülebileceği söyleniyor.
Dünya üzerinde ise bu ilk girişim sayılmaz. 1990’larda Rusya tarafından Güneş yansıtma sistemli bir uzay aynası inşa edilmiştir. Ve yaklaşık 5 kilometrelik bir alanı kapsıyor ve ışık üretmeyi amaçlamıştır. Tabi Rusların yaptığı Ayna bu derece iddialı sayılmaz.
Doğa Bu Duruma Ne tepki Verecek?
Buraya kadar her şey güzel gibi görünüyor, ama bu doğa için de kabul edilir bir şey midir? Öncelikle kendi türümüz için konuşmalıyız. Bu suni ay geceleri yıldızlı gecelerin güzelliğini örtecek mi? Şimdiden Amatör astronomların tedirgin olduğunu hissediyorum. Ne yazık ki bu konuda bir netlik var denilemez.
Bununla birlikte bizler harici diğer türlerin üzerinde doğal ay ışığının çok büyük etkisi olduğunu biliyoruz. Örneğin kartal ve baykuşlar geceleri ay ışığından faydalanarak etkileşimde bulunurlar. Dolunayın en parlak olduğu zamanlarda bu etkileşimin arttığı bilinir.
Ya da Avustralya’nın kilometrelerce uzunlukta olan, yüzlerce çeşitten oluşan mercan resifleri ay ışığının parlaklık seviyesine bağlı kalarak yumurta ve spermlerini bırakırlar. Okyanusun akciğerleri olan bu resifler ne şekilde etkilenecek? Araştırmacılar her ne kadar suni ay için bir alacakaranlık ortamı yaratacağını dile getirse de bu dengenin bozulup bozulmamasından emin değiliz.
Kısaca yapay ay’ın parlaklığı ve boyutu tam olarak bilinmemektedir. Doğa dengesini alt üst edip etmeyeceğinide.