En Uzun Yaşayan Hayvanlar

Biz insanlar, uzun (ve her zaman daha da uzayan) yaşam süremizle övünmeyi severiz, ancak şaşırtıcı gerçek şu ki, uzun ömür açısından  Homo sapiens’in , köpekbalıkları, balinalar ve diğer hayvanların yaşam sürelerinin yanında hiçbir etkileyici tarafı yoktur. 

En Uzun Yaşayan Böcek: Kraliçe Termit (50 Yıl)

Kraliçe Termit
 

Normalde böceklerin yalnızca birkaç gün ya da en fazla birkaç hafta yaşadığı düşünülür, ancak özellikle önemli bir böcekseniz tüm kurallar ortadan kalkar. Tür ne olursa olsun, bir  termit kolonisi kral ve kraliçe tarafından yönetilir; erkek tarafından döllendikten sonra, kraliçe sadece birkaç düzine ile başlayarak ve sonunda günde 25.000’e yakın seviyelere ulaşarak yumurta üretimini yavaş yavaş artırır. Yırtıcı hayvanlar tarafından taciz edilmeyen termit kraliçelerinin 50 yaşına ulaştığı bilinmektedir ve kralların (hemen hemen tüm hayatlarını üretken eşleriyle çiftleşme odasında kapana kısılarak geçirenler) ömrü de nispeten uzundur. Koloninin büyük bölümünü oluşturan bu sade, sıradan, odun yiyen termitler ise sadece bir veya iki yıl yaşarlar, en fazla.

En Uzun Yaşayan Balık: Koi (50 Yıl)

Koi balığı

Vahşi doğada, balıklar nadiren birkaç yıldan fazla yaşar  ve iyi bakılmış bir akvaryum balığı bile on yıl yaşadığı için şanslı olacaktır.  Bazı koi bireylerinin 200 yıldan fazla yaşadığı biliniyor, ancak bilim adamları arasında en yaygın olarak kabul edilen tahmin 50 yıl, bu da ortalama bir akvaryum sakininden çok daha uzundur.

En Uzun Yaşayan Kuş: Amerika Papağanı (100 Yıl)

Amerika papağanı mavi papağan
Mousse/Wikimedia Commons/Kamusal Alan 

Birçok yönden, Amerika papağanı 1950’lerin banliyö Amerikalılarına sinir bozucu bir şekilde benzer: bu renkli papağan akrabaları ömür boyu çiftleşir; erkekler yiyecek ararken dişiler yumurtaları kuluçkaya yatırır (ve yavrularına bakar); ve insan benzeri yaşam sürelerine sahipler, vahşi doğada 60 yıla kadar ve esaret altında 100 yıla kadar hayatta kalabilirler.

En Uzun Yaşayan Amfibi: Mağara Semenderi (100 Yıl)

Mağara Semenderi

En Uzun Yaşayan Primatlar: İnsanlar (100 Yıl)

Yaşlı bir Somalili kadın

En Uzun Yaşayan Memeli: Bowhead Balina (200 Yıl)

Baş balina

Genel bir kural olarak, daha büyük memeliler nispeten daha uzun yaşam sürelerine sahip olma eğilimindedir, ancak bu standarda göre bile, baş balina bir aykırı değerdir: bu yüz tonluk deniz memelisinin yetişkinleri 200 yılı aşkın yaşayabilmektedirler.

Son zamanlarda, Balaena mysticetus genomunun bir analizi bu gizeme biraz ışık tuttu: Bowhead balinasının DNA onarımına ve mutasyonlara (ve dolayısıyla kansere) karşı dirence yardımcı olan benzersiz genlere sahip olduğu ortaya çıktı. 

En Uzun Yaşayan Sürüngen: Dev Kaplumbağa (300 Yıl)

Dev kaplumbağa

En Uzun Yaşayan Köpek Balığı: Grönland Köpek Balığı (400 Yıl)

Grönland köpekbalığı

En Uzun Ömürlü Yumuşakça: Ocean Quahog (500 Yıl)

okyanus quahog

En Uzun Yaşayan Mikroskobik Organizmalar: Endolitler (10.000 Yıl)

Bir Antarktika kayasının içinde bulunan endolit yaşam formu

Mikroskobik bir organizmanın ömrünü belirlemek zor bir meseledir: Bir anlamda, tüm bakteriler ölümsüzdür, çünkü genetik bilgilerini sürekli bölünerek çoğaltırlar.

“Endolit” terimi, kayaların yarıklarında derin yeraltında yaşayan bakteri, mantar, amip veya algleri ifade eder. Araştırmalar, bu kolonilerden bazılarının bireylerinin her yüz yılda bir hücre bölünmesine uğradığını ve onlara 10.000 yıllık bir yaşam süresi sağladığını göstermiştir. Teknik olarak bu, bazı mikroorganizmaların on binlerce yıl sonra durağanlıktan veya derin dondurucudan yeniden canlanma yeteneğinden farklıdır; anlamlı bir anlamda, bu endolitler çok aktif olmasalar da sürekli olarak “canlıdır”. Belki de en önemlisi, endolitler ototrofiktir, yani metabolizmalarını oksijen veya güneş ışığıyla değil, yeraltı habitatlarında neredeyse tükenmeyen inorganik kimyasallarla beslerler.

En Uzun Yaşayan Omurgasız: Turritopsis dohrnii (Potansiyel Olarak Ölümsüz)

Turritopsis dohrnii

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir