Benzin Deposuna Şeker Atılırsa Ne Olur?
Hepimiz bir arabanın benzin deposuna şeker dökmenin motoru öldüreceğine dair şehir efsanesini duymuşuzdur. Şeker motor da yapışkan bir çamur haline mi dönüşüyor yoksa silindirlerinizi karamelize edip kötü karbon birikintileriyle mi dolduruyor? Gelin bunun cevabını bir verelim.
Şeker yakıt enjektörlerine veya silindirlere ulaşırsa , sizin ve arabanız için kötü bir sonuca neden olur ancak bunun nedeni, şekerin kimyasal özellikleri nedeniyle değil, herhangi başka bir partikülün yine aynı sorunlara neden olmasından kaynaklıdır. Bu yüzden deponuzda özel bir yakıt filtreniz vardır.
Bir Çözünürlük Deneyi
Şeker bir motorda reaksiyona girebilse bile benzinde çözünmez, bu nedenle makinede dolaşamaz. Bu sadece hesaplanmış bir çözünürlük değil, bir deneye dayalıdır. 1994 yılında, Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley’de adli tıp profesörü John Thornton, benzini radyoaktif karbon atomlarıyla işaretlenmiş şekerle karıştırdı. Çözünmemiş şekeri döndürmek için bir santrifüj kullandı ve ne kadar şekerin çözündüğünü görmek için gazın radyoaktivitesini ölçtü. Bunun, 15 galon gaz başına bir çay kaşığı şekerden daha az olduğu ortaya çıktı, bu da bir soruna neden olmak için yeterli değildi.
Şeker, gazdan daha ağırdır, bu nedenle benzin deposunun dibine çöker ve otomobile ekleyebileceğiniz yakıt miktarını azaltır.
Motorunuzu Ne Bozabilir?
En kolay anlatımla su motorunuzu bozmak için nedenler yaratabilir. Şeker benzinde çözünmez ancak su da çözülebilir. Bu da motorunuz için iyi sonuçlar doğurmaz.