Genlerimizin Yaşamımız Üzerine Etkisi Nedir?

Farkındalığımızın ötesinde bizi etkileyen faktörler arasında sosyal medya algoritmaları, yapay zeka ve kendi genetiğimiz var. Bu eski bir soruyu gündeme getiriyor: Kendi yaşamlarımız üzerinde kontrolümüz var mı?

Birçoğumuz kendi kaderimizin efendisi olduğumuza inanıyoruz, ancak yeni araştırmalar, davranışımızın genlerimizden ne ölçüde etkilendiğini ortaya koyuyor.

Beynimiz ve bedenimiz için bir plan oluşturan, her birimize özgü 3,2 milyar DNA “harfinin” dizisini, bireysel genetik kodumuzu deşifre etmek artık mümkün.

Bu sekans, davranışımızın ne kadarının ağır bir biyolojik yatkınlığa sahip olduğunu ortaya çıkarır, bu da belirli bir özellik veya özellik geliştirmeye doğru eğilmiş olabileceğimiz anlamına gelir. Araştırma genleri bizim sadece yatkın hale getirebilir göstermiştir yüksekliği , göz rengi ya da kilo değil, aynı zamanda bizim ruh sağlığının karşı kırılganlığı, uzun ömür, zeka ve dürtüsellik. Bu tür özellikler, değişen derecelerde genlerimize yazılır – bazen uyum içinde çalışan binlerce gen.

Genlerin hayatımız üzerine olan etkisi ve epigenetik.

Bu genlerin çoğu, beyin devrelerimizin rahme nasıl yerleştirildiğini ve nasıl çalıştığını öğretir. Artık bir bebeğin beynini, doğumdan 20 hafta önce bile inşa edildiğinde görebiliriz . Beyinlerinde otizm spektrum bozukluğu ve dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğuna (DEHB) yatkınlık oluşturan genlerle güçlü bir şekilde ilişkili olan devre değişiklikleri vardır. Onlarca yıldır ortaya çıkmayabilecek durumlara bile yatkınlar: bipolar bozukluk, majör depresif bozukluk ve şizofreni.

Giderek artan bir şekilde, daha karmaşık davranışlara yatkınlıkların benzer şekilde beyinlerimize bağlı olduğu beklentisiyle karşı karşıyayız. Bunlar, hangi dini seçtiğimizi, siyasi ideolojilerimizi nasıl oluşturduğumuzu ve hatta arkadaşlık gruplarımızı nasıl oluşturduğumuzu içerir .

Bilim adamları, genlerimizin bizi yalnızca saç ve göz rengi gibi yüzeysel şeylere değil, politik inançlarımızı nasıl oluşturduğumuz gibi belirli karmaşık davranışlara da yatkın hale getirdiğini ortaya koyuyor.

Doğa ve beslenme iç içe

Yaşam öykülerimizin DNA’mıza yazılmasının yanı sıra nesilden nesile aktarılmasının başka yolları da var.

“Epigenetik”, doğanın ve beslenmenin nasıl iç içe geçmiş olabileceğini ortaya çıkarabilen nispeten yeni bir bilim alanıdır. Genlerin kendisindeki değişikliklere değil, bunun yerine, genlerimizin nasıl ifade edildiğini değiştiren, yaşam deneyimlerinden genlere yerleştirilen “etiketlere” bakar.

Bir 2014 çalışması , farelerdeki epigenetik değişikliklere baktı. Fareler, kirazların tatlı kokusuna bayılırlar, bu yüzden bir yaprak burunlarına ulaştığında, beyindeki bir zevk bölgesi yanar ve onları etrafta koşturup şekerlemenin peşine düşmeye motive eder. Araştırmacılar bu kokuyu hafif bir elektrik şokuyla eşleştirmeye karar verdiler ve fareler hızla bekleyip donmayı öğrendi.

Çalışma, bu yeni hafızanın nesiller boyunca aktarıldığını buldu. Farelerin torunları, elektrik şoklarını kendileri yaşamamalarına rağmen kirazlardan korkuyorlardı. Büyükbabanın sperm DNA’sı şeklini değiştirdi ve genlerle dolanmış deneyimin bir planını bıraktı.

Bu, devam eden araştırma ve yeni bilimdir, bu nedenle bu mekanizmaların insanlara nasıl uygulanabileceğine dair sorular kalır. Ancak ilk sonuçlar, epigenetik değişikliklerin aşırı travmatik olayların torunlarını etkileyebileceğini gösteriyor.

Bir çalışma, ABD İç Savaş mahkumlarının oğullarının 40’lı yaşlarının ortalarına kadar% 11 daha yüksek ölüm oranına sahip olduğunu gösterdi. Bir başka küçük çalışma, Holokost’tan kurtulanların ve çocuklarının, stres tepkisinde rol oynayan bir hormon olan kortizol seviyelerine bağlı bir gende epigenetik değişiklikler taşıdığını gösteri . Bu karmaşık bir tablo, ancak sonuçlar torunların daha yüksek bir kortizol seviyesine sahip olduğunu ve bu nedenle anksiyete bozukluklarına daha duyarlı olduklarını gösteriyor.

Benzer ilkeler hem algılama hem de gezinme için temel oluşturur. Çevremizde dolaşırken ve bizi çevreleyen alan algımızı canlandırırken sinirsel bağlantılar kurar ve güçlendiririz.

Zarif makineler

Geçen yıl yayımlanan The Science of Fate adlı son kitabımda keşfettiğim üzere, bu araştırma hayatın en büyük gizemlerinden birine değiniyor: bireysel seçim kapasitemiz.

Benim için kendimizi zarif bir makine olarak görmenin güzel bir yanı var. Dünyadan gelen girdiler, davranışımız olan çıktıyı üretmek için benzersiz beyinlerimizde işlenir.

Bununla birlikte, çoğumuz özgür aktör olma fikrinden vazgeçmek istemeyebiliriz. Biyolojik determinizm, yani insan davranışının tamamen doğuştan olduğu fikri, insanları haklı olarak tedirgin ediyor. Tarihimizdeki korkunç eylemlerin, onları durduracak gücü olmayan insanlar tarafından yapıldığını düşünmek iğrenç, çünkü bu, tekrar olabilecekleri hayaletini uyandırıyor.

Belki de bunun yerine kendimizi genlerimiz tarafından kısıtlanmadığımızı düşünebiliriz . Bireyselliğimizi etkileyen biyolojiyi kabul etmek, güçlü yönlerimizi daha iyi bir araya getirmemiz ve dünyayı daha iyi hale getirmek için kolektif bilişsel kapasitemizi kullanmamız için bize güç verebilir.

 

 

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir