Develer çölde hayatta kalabilmek için hörgüçlerinde su depolar, değil mi? Pek değil. Develerin buldukları sudan en iyi şekilde yararlanmak için hileleri olsa da hörgüçleri onlardan biri değil. Peki develerin sırtlarında neden hörgüç var?
Cevap: yağ depolama.
San Diego Hayvanat Bahçesi’nde hayvan bakımı süpervizörü ve ulusal sözcüsü Rick Schwartz, “Yiyecek ve suyun kıt olduğu kurak mevsimlerle uğraşıyorlar” dedi. Yiyecek mevcut olduğunda, develer, yiyeceğin kıt olduğu zamanlarda uzun süre hayatta kalabilmeleri için hörgüçlerini oluşturmaya yetecek kadar kalori alırlar. Schwartz, “dolu” bir kamburla bir devenin yemek yemeden dört hatta beş aya kadar dayanabileceğini söyledi. Schwartz, develerin yağlarını tükettiğinde, boş hörgüçlerinin, onları tekrar “şişirecek” kadar yiyene kadar sönmüş bir balon gibi uçup gittiğini söyledi.
Deve buzağıları bu yağ birikintileriyle doğmazlar ve onları emzirirken büyütmezler. Schwartz, WordsSideKick.com’a “Anneden aldıkları tüm enerji vücudun büyümesine gidiyor” dedi. Genç develer 4 ila 6 aylıkken sütten kesilmeye başlar, ancak hörgüçleri 10 ay ila bir yaşına kadar oluşmaya başlamaz. Schwartz, “Ancak vahşi develer mevsimlerin döngüleriyle uğraşırken, ilk yıl içinde bir tür kambura sahip olmaları gerekiyor.” Dedi. “İlk kurak mevsimi atlatmaları gerekiyor.”
İki tür deve vardır. Bactrian develeri ( Camelus bactrianus ) Batı Çin ve Orta Asya’nın bazı bölgelerinde yaşar ve iki hörgücü vardır. Arap develeri (Camelus dromedarius ) daha yaygındır ve sadece bir tanesine sahiptir. Ancak Schwartz’ın bildiği kadarıyla, fazladan tümsek, Baktriya develerinin daha uzun süre yiyeceksiz kalmasına izin vermiyor.
Birçok hayvan karınları ve yanları çevresinde yağ depolamasına rağmen, develer kilolarını dikey olarak toplar. Schwartz , bir teoriye göre, develerin doğrudan kuma yattıkları bir mide kallusuna sahip olmaları ve göbek yağının bu şekilde yatmayı zorlaştırabileceğini söyledi. Diğer bir teori, yağın yanlar yerine hörgüçlerde depolandığı uzun ve dar olmanın, develerin daha az güneş ışığına ve daha az ısıya maruz kalması anlamına gelmesidir.
Deve hörgücü yiyecek depoladığından, tek hörgüçlülerin su kıtlığıyla başa çıkmak için başka yollara ihtiyacı var. Örneğin, develer bir oturuşta 30 galon (114 litre) su içebilir, suyu tutmak için kuru dışkı atarlar ve böbrekleri vücuttaki sudan toksinleri etkili bir şekilde uzaklaştırır, böylece mümkün olduğu kadar çok su tutabilirler, Schwartz açıkladı. Develerin, burunlarından verdikleri her nefesteki nemi yakalamak gibi, her bir suyu daha uzağa götürmek için başka yolları vardır.
Schwartz, daha az suyla yetinmek için bu inanılmaz bir yetenek, “muhtemelen efsane neden ortaya çıktı, eğer susuz bu kadar uzun süre giderlerse, hörgüçlerde su depoluyor olmalılar” dedi.