Deniz Gergedanları: Narval

Türkçede Deniz gergedanı veya boynuzlu balina olarak geçen Narval (Monodon monoceros), çocukların hayal dünyalarını süsleyen tek boynuzlu beyaz at (unicorn) görünümüne sahip bir deniz canlısıdır. Evet o kadar yakışıklı durmuyor ancak küçük çocuklarımızın tek boynuzlu atı bir gün görme umudunu yitirmemesi için sebep olabilir. Deniz gergedanları bir balina türüdür ve yaşayan en yakın akrabası beluga balinasıdır (Delphinapterus leucas).

Deniz gergedanlarının sadece erkeklerinde spiral dişler görülür ancak büyük dişlere sahip dişilerin de görüldüğü olmuştur.

Boynuzlu Balina: Narval

Deniz gergedanlarının en belirgin özelliği 2-3 metre uzunluğa ulaşan spiral dişleridir. Dişler sadece türün erkek üyelerinde bulunur ve yaklaşık ağırlıkları 1.500 kg kadardır. Toplam uzunlukları ise 4.5 metredir. Dişi narvallar erkeklere göre çok daha küçüktür ve dişleri bulunmaz. Ortalama uzunlukları 4 metredir ve ağırlıkları 900 kilogramdır.

Deniz Gergedanlarının Dişlerinin Sırrı

Dişlerin neden bu derece evrim geçirdikleri her zaman tartışma konusu oldu ancak bilim insanlarının dişler hakkında bazı yorumları bulunuyor. Öncelikle deniz gergedanlarında ki bir boynuz değil diştir ve bu diş yapısı oldukça esnek ve kırılmaya dayanıklıdır. Bazı teorilere göre bu dişler hayatta kalmaları için vardır. Buzu kırmak, avına zıpkın gibi saplamak ve deniz tabanını kazarak yiyeceklere ulaşmak gibi. Bazı teoriler ise bu dişlerin sinir hücreleri ile dolu olduğundan dolayı su da yer alan kimyasalları algılamasını sağladığını dile getirir. Her ne kadar daha fazla yaşaması için evrildiklerini ileri süren bu teoriler yine de yeterli gelmemektedir çünkü dişi deniz gergedanları erkeklere göre çok daha fazla yaşamaktadır. Bu sebeple başka bir teori dişlerin sadece çiftleşme dönemlerinde diğer erkek bireylere meydan okuma görevi gördüğünü anlatır.

Bu dişlerin sırları tam olarak çözülmüş değil nitekim inanılmaz bir görüntü sunduklarını hiçbirimiz inkar etmiyoruz.

boynuzlu balinaların dişlerinin tam olarak ne işlev gördüğü bilinmemektedir.

Narval Nerede Yaşar?

Boynuzlu balinalar, Kanada, Grönland, Norveç ve Rusya’nın kıyı şeritlerinde yaşarlar. Çok usta dalgıçlardır. Suyun 1.500 metre derinine dalabilir ve 25 dakika su altında kalabilirler. Büyük akciğerleri ve esnek göğüs kafesleri bulunur. Derin dalışlarda içinde tuttukları oksijeni hayati organlarına ve kaslarına yönlendirerek koruma sağlarlar.

Boynuzlu Balinanın Yaşamı

Deniz gergedanları 3 ila 8 üyeden oluşan gruplar halinde yaşarlar. Bazı grupların 20 üyeyi bulduğu da görülür. Ortalama ömürleri 30-40 yıl arasındadır ve cinsel olgunluğa doğduktan 7 yıl sonra ulaşırlar. Çiftleşme mevsimleri genelde Nisan ayıdır. Çiftleşme esnasında erkekler, dişilerle çiftleşebilme şansını elde edebilmek için birbirlerine meydan okurlar. Bilim insanları bu canlıların çiftleşmeleri hakkında çok fazla şey bilmiyor çünkü açık denizde suyun 300 metre altında bu canlıları gözlemlemek oldukça zorlu bir iş.

Dişiler 15 ay gebelik gebelik süresi yaşarlar ve 15 ayın sonunda doğan yavrular ortalama 1.5 metre uzunluğunda ve 80 kg ağırlığında olurlar. Deniz gergedanları her 3 yılda bir doğum yapan canlılardır ve yavrularına doğduktan sonra 20 ay boyunca bakıcılık yaparlar.

Nesillerinin Durumu Nedir?

Deniz gergedanları tehlike altında türler arasında değildir. Dünya üzerinde toplam nüfuslarının 123 bin olduğu tahmin edilmektedir. Yine de gemicilik faaliyetleri ve iklim değişikliği gibi diğer sebepler türün neslini tehlikeye atacak sebepler arasında gösterilmektedir.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir