Dev Gezegenler Nedir? Buz ve Gaz Devleri
Dev gezegenler öncelikle katı bir yüzeyden daha çok gaz ve buz yapılılardır. Bununla birlikte kütlesi Dünya’nın on katı olan Kepler-10c gibi büyük karasal yüzeye sahip mega gezegenlerde bulunabilir. Güneş sisteminde 4 tane dev gezegen mevcuttur bunlar sırayla; Jüpiter, Satürn, Neptün ve Uranüs gezegenleridir. Dünya ile karşılaştırdığında bu gezegenler Güneş’e çok fazla uzaklıktadırlar.
Dev Gezegenler: Gaz Devleri
Güneş sisteminde 2 gaz devi bulunur. Bunlar Jüpiter ve Satürn’dür. Bu gezegenler gazla kaplıdır ve ayak basacak katı bir yüzeyleri olmadıkları düşünülür. Çok kalın atmosfer yapıları bulunur ve atmosferlerinde bulunan ağırlıklı hidrojen ve helyumdur.
Jüpiter’i Kısaca Tanıyalım
Jüpiter, Güneş sisteminin en büyük gezegenidir. Güneş’e uzaklıkta 5. sırada yer alır. Astronomlar tarafından Jüpiter gezegeninde katı bir yüzey olmadığı düşünülür. Çok yoğun bir atmosfer tabakası mevcuttur ve 1610’da Galileo Galilei tarafından keşfedilen 4 dev ayı dahil 79 uydusu bulunur. Ayrıca uydularından biri olan Ganymede, Merkür gezegeninden daha büyüktür. (Güneş Sisteminin En Büyük Uyduları)
Satürn’ü Kısaca Tanıyalım
Satürn, Güneş sisteminin en büyük ikinci gezegenidir ve Güneş’e uzaklık bakımından altıncı sırada yer alır. Gezegenin iç çekirdeği nikel ve demirden oluşan sert bir yapıdır. Çekirdeğin çevresinde ise sıvı halde helyum ve hidrojen tabakları mevcuttur ve ardında atmosfer ile sarılı bir küredir. Gezegenin atmosferinde bulunan amonyak kristallerinden dolayı soluk sarı bir rengi mevcuttur.
Dev Gezegenler: Buz Devleri
Güneş sisteminde Uranüs ve Neptün olmak üzere iki buz devi vardır. Her iki gezegende hidrojen bakımından oldukça zengin bir atmosfere sahiptir. Atmosferin altında, buz devleri amonyak, metan ve su ile bir miktar kayadan oluşur.
Neptün Gezegenini Kısaca Tanıyalım
Neptün, Güneş sistemindeki en büyük üçüncü gezegendir ve dış atmosferi Güneş sisteminin en soğuk yerlerinden birisidir. Neptün, Güneş’e en uzak gezegendir ve çıplak gözle görünmez. En büyük uydusu Triton olmak üzere 14 uydusu mevcuttur. Yüzlerce yıl önce matematiksel olarak tahmin edilmesine rağmen, Neptün, ilk olarak 23 Eylül 1846’da Alman astronom Johann Gottfried Galle tarafından resmi olarak tanımlandı.
Uranüs’ü Kısaca Tanıyalım
Uranüs, Güneş sisteminde yer alan en büyük 4. gezegendir ve Neptün’le hemen hemen aynı bileşenlere sahiptir. Buna rağmen Uranüs’ün atmosferi Jüpiter ve Satürn’e daha çok benzerlik gösterir. Uranüs’ün iç kısmı ise buzdan oluşur. Güneş’e en uzak gezegen olmasa bile Güneş siteminin en soğuk gezegenidir.