Portakal: Sağlığa Faydaları ve Zararları

Portakal; tatlı, sulu, lezzetli bir meyvedir. Aynı zamanda bu tatlı meyveyi daha da şirin kılan inanılmaz faydaları bulunuyor. Her şeyden önce bilindiği üzere portakallar iyi bir C vitamini kaynağıdır ve C vitamini çok iyi bir antioksidandır. Ortalama büyüklükte bir portakalda 60 kalori bulunur ve yağ, kolesterol veya sodyum içermez.

Gerçekten de portakalların sağlığa pek çok yararı bulunur; bağışıklık sistemini güçlendirir, cildinizi iyileştirir, kalp ve kolesterol seviyenizin iyileşmesine katkıda bulunur. Ayrıca bazı kanıtlar solunum yolu hastalıkları, bazı kanser ve böbrek taşı gibi hastalıkların riskini azaltabileceğini gösterir.

Portakalların sağlığa faydaları ve zararları

Portakalın Sağlığa Faydaları

Turunçgillere ait çoğu meyve C vitamini yönünden oldukça zengindir ancak içinde en çok C vitamini bulunduran meyve şüphesiz portakaldır. C vitamini deyip geçmeyin yapılan araştırmalar C vitamininin serbest radikalleri temizleyerek hücreleri koruduğunu gösteriyor. Peki nedir bu serbest radikaller kısaca anlatalım. Serbest radikaller, çevre kirliliği, sigara dumanı ve stres gibi bazı etmenlerden oluşabilecek reaktif atomlardır ve yüksek oranda serbest radikallere maruz kalmak; parkinson hastalığı, kanser, damar tıkanıklığı gibi pek çok hastalıkla ilişkilendirilir. Kısaca hücreleri onarmak, sağlıklı yaşamak ve temizlenmek için portakallar çok güzel bir doğal çözümdür.

Soğuk algınlığı ve grip gibi diğer hastalıkları önlemek içinde portakal tüketimi iyi bir tercihtir. Ek olarak tekrar vurgulamak gerekirse portakalda bulunan C vitamini ve folik asit DNA hasarını ve bununla birlikte kanser riskini azaltıyor.

C vitaminin yanı sıra portakallar çok iyi bir lif, potasyum ve kolin kaynağıdır. Özellikle potasyum sinir sisteminin çalışmasında çok önemli bir görevi bulunur. Potasyum eksikliği vücutta düzensiz kalp atışlarına ve kemiklerdeki kalsiyum tükenmesine yol açar. Son olarak portakal tüketimi sindirim sistemine yardımcı olur ve kolesterolün düşmesini sağlar.

Portakalın Sağlığa Zararları

Portakallar senin için harika bir besin ancak ideal bir şekilde tüketmelisin. Fazla portakal tüketimi, içindeki lif oranından dolayı sindirim sitemini etkileyebilir, karın kramplarına ve ishale neden olur. Ayrıca portakallar düşük kalorili besinler olsa da günde birkaç taneden fazla yemek kilo almana sebep olabilir. Bunlarla birlikte, şişkinlik kusma, mide ekşimesi ve hatta uykusuzluğa bile neden olabilir. Yüksek asitli yiyecekler olduğu için reflü gibi bir takım başka sorunlara da neden olacağı unutulmamalıdır.

Ayrıca yüksek tansiyon hastalarının kullandığı beta blokerler gibi ilaçların yanında portakal ve muz gibi meyvelerin alımına dikkat edilmelidir. Çünkü bu ilaçlar potasyum miktarını arttırmak amacıyla kullanılıyor ve yüksek potasyum seviyesine sahip yiyecekler tüketmek vücutta fazla potasyuma neden olabilir. Vücudun potasyum dengesini korumak sağlıklı bir yaşam için çok önemlidir.

Portakal Kabukları Vitamin Dolu!

Portakal kabukları zehirli ya da gereksiz değildir pek çok aşçının da bildiği gibi rende yapılarak veya farklı şekillerde yemeklerde kullanılabilir. Ancak çiğ hali ile tüketilmesini tabii ki önermiyoruz, çünkü çok tatlı değildir ve sindirimi bir zorlaştırabilir.

Ancak kabuğunu yerseniz portakalın iç meyvesinden daha çok besin alırsınız. Çünkü portakal kabuğunun içinde bol miktarda flovonoidlerden bulunuyor. Flovonoidler kan basıncını düşürmede çok etkili bir besin maddesidir.

Ek olarak, portakal kabukları kalsiyum, B vitamini, A ve C vitaminleri içerir. Kabuğun iç kısmını yiyerek ve sert dış kısmını bırakarak bu besinleri alabilirsiniz.

Hadi Biraz Portakal Hakkında Birkaç İlginç Gerçeğe Göz Atalım

  • Portakallar M.Ö 4000 yıllarında Güneydoğu Asya’da ortaya çıkmıştır.
  • 2017 yılında en çok portakal üreten ülkeler; Brezilya, Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Hindistan ve Meksika’dır.
  • Üretilen tüm portakalların yaklaşık yüzde 85’i meyve suyu için kullanılır.
  • Dünyada 600’den fazla portakal çeşidi vardır.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir