Dünya’nın En Büyük Balık Türleri

En büyük balık türleri adlı yazımızda balina ve yunusların olmayacağını baştan söylemek isteriz. Bilmeyenler için hatırlama yapacak olursak; yunuslar ve balinalar balık değil, tıpkı bizler gibi memelilerdir. Bu hatırlatmayı yaptığımıza göre gezegenimizin sularında gezinen en büyük balık türlerini sizlere tanıtmaya başlayabiliriz.

1. Balina KöpekBalığı

Balina köpekbalığı yaşayan en büyük memeli olmayan omurgalı türdür.

Rhincodon typus veya balina köpek balığı 21 ton ağırlığı ve 10 metre uzunluğu ile bu gün yaşayan en büyük balık türüdür. Ayrıca memeli olmayan omurgalılar arasında da en büyük canlı türüdür. Devasa boyutlarına rağmen balina köpek balığı oldukça zararsızdır ve Dünya’nın hemen her yerinde bulunurlar. Besin ihtiyaçlarını planktonlar sayesinde karşılarlar. Oldukça da uzun ömürlülerdir, bir balina köpekbalığı 70 yıl kadar yaşayabilir.

2. Büyük Camgöz

Cetorhinus maximus veya büyük camgöz yaşayan en büyük ikinci balık türüdür. Bazıları 10 ton ağırlığa ulaşabilirken geneli 5.5 ton ağırlığındadır ve ortalama uzunlukları 6-8 metre arasında değişmektedir. Ancak istisnai olarak 12-15 metre arasında olanlarına da rastlanılmıştır. Köpekbalığı türlerinin birinci düşmanı insanlardır. Bu yüzden her yıl büyük camgöz gibi 70 milyon köpekbalığı yüzgeçlerinden çorba yapılmak sureti ile yakalanırlar. Bu gibi ticari faaliyetler ve avlanmalar türlerin popülasyonlarına büyük bir darbe indiriyor. Şu bilgiyi de eklemekte fayda var. Her yıl 70 milyon köpekbalığı insanlar tarafından öldürülerken, yıl içinde köpekbalıkları tarafından öldürülen insan sayısı 10’u geçmiyor. Hatta buna Dünya’da en çok insan öldüren hayvanlar adlı yazımızda değinmiştik. Şuraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

3. Yaşayan En Büyük Balık: Büyük Beyaz Köpekbalığı

Dünyanın en büyük balıkları; büyük beyaz köpekbalığı

Carcharodon carcharias veya büyük beyaz köpek balığı 6 metre uzunluğa 2 ton ağırlığa ulaşabilen devasa türler arasındadır. 70 yıl kadar yaşayabilen büyük beyaz köpekbalığı insan saldırıları ile en çok ilişkilendirilen türdür. Nispeten daha kıyı şeritlerde yaşıyor olması ona bu kötü vasfı yüklemiş ancak yukarı da dediğimiz gibi bir insanın köpekbalığına kurban gitmesi oldukça güçtür.

4. Kaplan Köpekbalığı

Kaplan köpekbalığı

Ilıman ve tropik okyanuslarda yaşam süren diğer büyük balığımız kaplan köpekbalığıdır. Galeocerdo Cuvier yaklaşık 3-3.5 metre uzunlukta 2 ton ağırlığında devasa bir balıktır. Genelde tehlikeli balık olarak tanıtılır ancak habitat alanlarına yaklaşmadığınız sürece bir sıkıntı yaşatabilecek balık değildir. Kaplan köpekbalıkları da insan faaliyetleri nedeniyle türü tehlike altındadır.

5. Hayalet Vatoz

Hayalet Vatoz

Hayalet vatoz veya Manta birostris Dünya’nın en büyük 5. balığıdır. İki kanat açıklığı neredeyse 7 metreye ulaşırken uzunluğu 5 metreyi bulmaktadır. Ortalama ağırlıkları ise 1500 kg kadardır. Hayalet vatozlar gruplar halinde yüzen balık türlerindendir ve biyolojik bir düşmanı olmamasına rağmen yapılan sorumsuz balıkçılık faaliyetleri bu türün neslini tehlikeye atmaktadır.

6. Güneş Balığı

Güneş balığı

Bir diğer büyük balığımız Mola mola veya güneş balığı, 1 ton ağırlığa ulaşan devasa balıklardır. Her ne kadar bu türünde çok fazla biyolojik düşmanı bulunmamasına karşılık sorumsuz balıkçılık faaliyetleri türün neslini tehlikeye atmaktadır.

7. Mersin Morinası

Mersin Morinası

Nesli tükenme tehlikesi altında olan Huso huso, mersin balığı ailesine ait bir balık türüdür. Habitat alanları Karadeniz ve Hazar denizinde bulunur. İnsanlar tarafından yapılan düzensiz ve sorumsuz avlanma bu türün neslini tehlikeye atan en büyük etkendir. Mersin morinasının ortalama ağırlığı 1 tondur ve Dünya’nın en büyük on balığı arasında yer alır.

www.ruz4.com

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir