Boyun Çıtlatmak Felce Neden Olabilir mi?
Boyun çıtlatmak, boyun çatlatmak veya boyun kırtlatmak her insanın ömründe en az bir kez olsun yaptığı veya boyun ağrıları ve tutulmaları nedeniyle gerçekleştirdiği bir şeydir. Geçtiğimiz günlerde Washington Post manşetlerinde boyun çıtlatmak nedeniyle atar damarı yırtılması sonucu felç geçirip ölen birisine tanıklık ettik. Bu tür vakalar oldukça sıktır ve tıp literatüründe yer almaktadır. Peki gerçekten boyun çıtlatmak insan sağlığı için zararlı mıdır?
Boyun Çıtlatmaya Neden Gerek Duyuyoruz?
Boyun çıtlatmak, yaptığımız boyun hareketleri ile zaten çok doğal bir olgudur. Ekstra bir güç harcamadan boynunuzun çıtladığına illaki tanıklık etmişsinizdir. Bazı zamanlar boyunda yer alan tutulmalar sebebiyle gerginliği gidermek ve ağrıları hafifletmek için yaparız. Bu eylemi yaptığımızda duyduğumuz sesler, kemik veya başka bir şeyin çatlamasından değil, eklemlerin birbirlerinden ayrılması sonucu gaz kabarcıklarının patlamasına ve hoşumuza giden o sesi duymamıza neden olur.
Boyun Çıtlatmanın Zararları
Boyun çıtlamanın zararlarını ve neye sebep verdiğini maddeler halinde şu şekilde sıralayabiliriz;
- Boyun çıtlatmak atardamarın iç astarında küçük yırtılmalara neden olarak, kanın pıhtılaşmasını sağlayabilir. Bu gibi durumlar her zaman büyük sorunlara neden olmasa da bazen beyne giden kan akışını yavaşlatabilir ve büyük sorunlara yol açabilir. Felç dediğimiz olayın gerçekleşmesine sebebiyet verebilir.
- Sık sık yapılan boyun çıtlatma hareketleri omurlar arasında yer alan eklemleri bir arada tutan ligamanları zayıflatabilir. Bunun sonucunda daha geniş boyun hareketine izin verilmiş olur. Böylece arterler yaralanmalara karşı daha savunmasız kalır.
- Ayrıca boyun çıtlatmak boyunda kireçlenmeye ve omur ilik sorunları gibi pek çok rahatsızlıkla ilişkilendirilir.
Başkasına Boynunuzu Çıtlatmayın!
Duyduğunuz son sesin boynunuzdaki kütürdeme olmasını istemiyorsanız bunu yaptırmayın ve başkasına yapmayın. Kafatasımız zaten oldukça ağır bir cisimdir, birde bunu rahatlatmak için orantısız güç kullanıldığında büyük sorunlara sebebiyet verebilir. Bu işi cahilce mesleğe dönüştürmüş insanlar bile var günümüzde. Eğer boyun çıtlatma ile ilgili sorunlarınız varsa bu işin uzmanları fizyoterapistlerdir. Onlardan yardım almaya çalışın. Boynunuzda çok yoğun bir tutulma veya ağrı bulunmuyorsa gerekmediği sürece sizde boynunuzu çıtlatmayın.