Neden Kemiklerimiz Var? Kemikler Ne İşimize Yarar?
Not: Psikopatoloji Bilimi’nde yer alan bu tür yazılar meraklı çocukların sorularına cevap vermek ve anlayabilecekleri en sade dilde onlara anlatmak için yazılmıştır.
Bildiğiniz gibi insanlarda çok fazla kemik var. Kafatasımızı oluşturan kemikler, göğsümüzü oluşturan kemikler, kollarımızı ve bacaklarımızı oluşturan kemikler, omurgamıza yığılmış olan kemikler, ellerimizi ve ayaklarımızı oluşturan küçük kemikler..
Peki neden bu kadar çok kemiğe sahibiz? Neden hepsi farklı şekil ve boyutlarda? Sonuçta kemiksiz yaşayan canlılarda mevcut deniz anası gibi veya yengeçler gibi bazı canlıların iskelet sistemi bizler gibi içinde değil dışındadır değil mi? Evet bu kemiklere sahip olmamızın bir amacı bulunuyor.
En temelden başlayacak olursak; balıklar, amfibiler, sürüngenler, memeliler ve kuşların bir iskelet sistemi bulunur, çünkü hayatta kalmak, aktif ve sağlıklı bir şekilde yaşamak için kemiklere ihtiyacımız vardır.
İlk olarak kemiklerimiz vücutlarımızı koruma görevi görür. Örneğin kafatasımız beynimizi korur. Kaburgalar, kalbi, akciğerleri, dalağı, karaciğeri korur ve bu organları sert bir zırh gibi güvende tutmaya yarar.
İkincisi, kemiklerimiz hareket etmemiz için çok önemlidir. Basitçe anlatacak olursam; vücut kaslarımız, tendon adı verilen sert dokuları kullanarak kemiklerimize bağlıdır. Hareket ettiğimiz zaman kaslarımız, tendonları harekete geçirir, tendonlarda kemiklere bağlı olduğundan kemiklerde harekete geçmiş olur.
Daha büyük kaslarımız, kol veya bacak kemiği gibi büyük kemikleri hareket ettirir. Bunun sonucunda yürüyebilir, koşabilir veya bir şeyleri taşıyabiliriz. Daha küçük olan kas ve kemiklerimiz daha küçük işleri yapmamıza yardımcı olur; kalemle yazı yazmak veya kitap sayfalarını çevirmek gibi. Eğer çıplak ayaklarınızla zemine basıp gözlerinizi kapatırsanız, dengenizi korumanıza yardımcı olacak tüm küçük kas ve kemiklerinizin nasıl çaba gösterdiğini hissedebilirsiniz. Bununla birlikte omurga kemiklerimiz dik durmamıza, yan tarafımıza dönmek, öne doğru bükülmek veya sırtımızı germek gibi diğer işleri yapmamıza yardımcı olur.
Peki Kemikler Başka Ne İşimize Yarar?
Kemiklerimiz oksijen taşıyan kırmızı kan hücreleri ve vücudumuzu mikroplara karşı koruyan, hastalıklarla savaşmamızı sağlayan beyaz kan hücrelerinin üretiminde yardımcı olur. Kemikler de trombosit üretimi de gerçekleşir. Peki nedir trombosit? Oyun oynarken veya bir işle uğraşırken elinizi kesersiniz veya düşüp bir yerinizi kanatırsanız trombositler akan kanı durdurma işlevi görür.
Not: Eğer sizinde çocuklarınızın merak ettiği sorular bulunuyorsa, [email protected] adresine sorunuzu atabilirsiniz.