Piranalar Hakkında Bilgiler
Piranalar keskin dişleri ve ilginç beslenme alışkanlıklarıyla ün yapmış canlılardır. Bu balıklar Güney Amerika’nın Amazon nehirlerinde yaşarlar. Yani tatlı su balıklarıdır, denizler veya okyanuslar onlar için uygun değildir. Araştırmalara göre Dünya üzerinde 40 ila 60 arasında pirana türü yaşadığı tahmin ediliyor.
Tüm pirana türleri sanıldığı gibi etle beslenmez. Bazı türleri vejetaryendir ve çok uysaldır. Piranalar arasında en saldırdan tür olarak kırmızı karınlı pirana kabul edilir ve genelde en çok satışı yapılan pirana türüdür.
Piranalar genelde gruplar halinde takılan balıklardır. Eğer kendilerinden biraz büyük olan bir ava saldırıya geçecek olurlarsa bunu hep birlikte yaparlar. Aynı şekilde bir tehdit gördükleri zaman da bu tehdide hep birlikte karşılık verirler. Onların farklı bir saldırı stratejileri bulunur. Grup halinde avlanan piranalar kendilerinden büyük ava saldırıya geçtiklerinde avlarından bir parça et kopartarak hemen geri çekilirler. Keskin dişleri avlarının etini kolayca ayırabilir.
Her pirana sanıldığı gibi tehlikeli değildir, sadece 4 tür tehlikeli ve agresif yapılı olarak gösterilir. Diğer yandan piranalar beyaz perdede aktarıldığı gibi insan yiyen canlılar da değildir. Brezilya’da kayıtlara geçmiş çok fazla vaka bulunmuyor. Örneğin 2015 yılında Brezilya nehrinde bir ölü kızın cesedi ele geçirildi. Piranalara av olduğu tahmin ediliyordu çünkü vücudu parçalara ayrılmıştır. Ancak piranalara canlı canlı yem olduğu tam olarak bilinmiyor. Belkide önce boğulmuş ardından piranalar tarafından yenilmiştir. Kısaca canlı canlı piranaların bir insanı yediğine dair kayıt bulunmaz. Zaten bu canlıların davranışlarını izlediğimizde genelde leşlerle beslenen, tembel hayvanlar olduğu sonucuna ulaşırız. Koca bir insanı al aşağı etmek onların işi değildir.
Bir pirana 60 santimetreden daha büyük olamaz. Örneğin kırmızı karınlı pirana maksimum 50 cm uzunluğa ulaşabilir. Diğer yandan siyah piranalar ise ortalama 21-25 santimetre kadardır.
Piranalar: Üreme ve Nesilleri
Bir pirana vahşi ortamda 8 yıl kadar yaşayabilir. Bu süreçte her bir çiftleşme esnasında binlerce yumurta bırakabilir. Ardından erkek pirana yumurtaları dölleyerek korumaya alır. Yavrular döllenmiş olan yumurtanın içinden birkaç gün sonra çıkmış olur.
Piranaların nesillerinin durumu tam olarak bilinmiyor ve genel anlamda nesillerinin tehlikede olduğu düşünülmemektedir.