Beyin Yiyen Amip

Beyin yiyen amip veya Naegleria fowleri; beyine giren ve beynin iltihaplanmasına yol açan son derece ölümcül bir parazittir. Adından anlaşılacağı üzere beyin yiyen amip, bir amip türüdür ve bu enfeksiyona yakalananların büyük çoğunluğunun sonu ölümle bitiyor.

Nasıl Bulaşır ve Korunmak İçin Ne Yapmalıyız?

Beyin yiyen amip, göletlerde, ırmaklarda kısaca tatlı sularda bulunan bir türdür. Genelde içtiğiniz suda Naegleria fowleri olması size etkilemez. O suyun burnunuzla temas etmesi gerekir. Çünkü Naegleria fowleri sadece burun yoluyla beyine ulaşabilir. Bu yüzden bir tatlı su kaynağına girerken burun koyucu bir şeyler kullanmanızı öneririz. Ancak bu dediğimiz klorlu sular için geçerli değildir, örneğin yüzme havuzları gibi. Beyin yiyen amip buralarda yaşayamaz.

Naegleria fowleri beyne nüfuz ettikten sonra beyindeki dokuları ve kan hücrelerini tüketmeye başlıyor. Ardından beyinde yaşanan şişme ile ani ölüm gerçekleşiyor. Kayıtlara göre 1962 ve 2015 yılları arasında bu enfeksiyonu geçirenlerin %98’i öldü. Diğer yandan sevindirici olan ise herkes enfeksiyona yakalanmıyor. ABD’de 2005 ve 2015 yılları arasında sadece 37 tane Naegleria fowleri vakasına rastlandı.

Mikroskop altında Naegleria fowleri.

Beyin Yiyen Amip Belirtileri

Naegleria fowleri’nin teşhis ve tedavisi çok zordur. Çünkü diğer hastalıklar ile çok benzer semptomları olduğu için sorunun ne olduğunu bulana kadar genelde hastalar ölüyor. Yine genel olarak bakacak olursak enfeksiyona maruz kalan kişinin 2 ila 15 gün içinde belirtilerini hissetmeye başlayacaktır. En çok hissedilen mide bulantısı ve bitkinlik hissidir. Ancak bunlar dışında şu belirtilerde ortaya çıkabilir:

  • Denge kayıpları
  • Işığa duyarlılık
  • Kusma
  • Uyuklama
  • Ani ve şiddetli baş ağrısı
  • Halüsinasyonlar
  • Kafada karışıklık
  • Boyun tutulması
  • Ateş

Naegleria Fowleri Tedavisi

Enfeksiyon yeterince hızlı bir şekilde teşhis edilip tedavisi uygulanırsa kişinin kurtulması için küçük bir şans vardır. Örneğin 2013 yılında Amerika Birleşik Devletlerinde bu hastalığa yakalan bir kız iyileştirilmiştir. Beyin yiyen amip tedavisinde genellikle mantar karşıtı ilaç olan amfoterisin B kullanılıyor. İlaç damardan veya omurilik çevresinden vücuda veriliyor. Bunların harici belli ve kesin gözüyle bakılan bir tedavi şekli ne yazık ki bulunmuyor. Ancak Naegleria fowleri için test aşamasında olan ilaçlar geliştiriliyor.

Kaynak:

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir