Akciğer Kanseri: Belirtileri, Tedavisi ve Nedenleri

Akciğer kanseri hem erkeklerde, hemde kadınlarda görülen yaygın bir kanser türüdür. Türkiye’de her gün 65 kişiye akciğer kanseri tanısı koyuluyor ve her yıl görülme sıklığı çok daha fazla artarak gelişme gösteriyor. Akciğer kanserinin ileri evreleri kısa sürede hasta üzerinde etki ederek ölümüne yol açarken bazı hastalar için yaşam süresi 5 yılı geçiyor.

Akciğer Kanserine Ne Sebep Olur?

Akciğer kanserinin bir numaralı nedeni sigara içmek olarak gösteriliyor. Aynı zamanda sigara içmeyip, sigara içilen ortamlarda fazla zaman geçiren insanlarında akciğer kanserine yakalanma riskinin %20 ila 30 oranında fazla olduğunu dile getiriyor.

Sigara içmek ve sigara içilen ortamda bulunmak bir numaralı akciğer kanseri nedeni gösteriliyor olsa da hiç sigara içmeyen kişilerde akciğer kanserine yakalanabilir. Hiç sigara içmeyenlerde akciğer kanserine neden olan en büyük etken radon elementi olarak gösteriliyor. Çünkü hiç sigara içmeyen kişilerde akciğer kanserinin nedeni araştırıldığında radyoaktif bir element olan radonun buna sebep olduğu görülmüştür. Radon elementi, renksiz ve kokusuz bir gazdır. Genelde toprakta ve kayaçlarda bulunur. Topraktaki radon çatlak ve aralıklardan yukarı çıkarak evin içine sızabilir. Bu durumda uzmanlar eviniz üçüncü katın aşağısında yer alıyorsa dikkat etmenizi ve bol bol havalandırmanızı öneriyor. (Kanser Psikolojisi)

Bir diğer önemli etken hava kirliliği. Hava sahanızı korumak için mücadele verin. Kaliteli ve sağlıklı bir yaşam için uzmanların sürekli bahsedip durduğu hava kirliliği riskine önem gösterin. Ayrıca unutmayın KOAH hastalığına yakalananlar için gösterilen en büyük sebep hava kirliliğidir. Gelişmekte olan ve gelişmemiş ülkelerde KOAH çok sık görülür.

Genetiğin akciğer kanseri üzerindeki etkisi tam olarak bilinmemektedir. Ancak erken yaşta akciğer kanserine yakalanan kişilerde genetik faktörler önemli olabilir.

Türkiye’de her yıl 65 kişiye akciğer kanseri tanısı koyuluyor.

Akciğer Kanseri Çeşitleri

Akciğer kanseri, aynı zamanda pulmoner korsinom olarak da adlandırılır, 3 ana kategoriye ayrılır. Epidermoid akciğer kanseri, en sık görülen kanser tipidir ve vakaların %60-70’lik bir kısmını oluşturur. Diğeri Adenokanserdir ve hastaların %10 ila 20’sinde görülür. Küçük hücreli akciğer kanserinin ise görülme sıklığı çok daha azdır.

Akciğer Kanseri Belirtileri

Akciğer kanserinin erken teşhisi oldukça güçtür ancak ilerleyen zamanlarda bazı semptomlar ile kendini gösterebilir. Bu belirtiler:

  • Kalıcı ve uzun süreli öksürük
  • Kan tükürme
  • Hırıltı ve nefes darlığı
  • Göğüs ağrısı
  • iştah kaybı
  • Ses kısıklığı
  • Açıklanamayan kilo kaybı
  • Yorgunluk veya halsizlik
  • Yutmada zorluk

Akciğer Kanserinin Teşhisi

Doktorlar bir stetoskop yardımıyla sizin akciğer kanserine yakalanıp yakalanmadığınızı ön görebilir fakat kesin sonuç için farklı yöntemler deneyecektir.

  • Teşhis etmede Pozitron emisyon tomografisi (PET), BT taramaları veya göğsün MRG taramaları gibi çeşitli testlere sizi sokabilir.
  • Öksürük kaynağının en olduğunu öğrenmek için balgam testi yapabilir.
  • Hastadan doku örneği alarak biyopsiye başvurabilir.
  • Bronkoskopi: bükülmez bir tüp aracılığıyla doğrudan doğruya soluk borusunu ve büyük bronşları muayene etmeye yarayan tekniğin adıdır. 
  • Veya Mediastinoskopi ile görüntüleme yapmayı deneyebilir.

Doktorlar akciğer kanseri teşhisini koyduktan sonra, kanserin vücut içinde diğer bölgelere yayılıp yayılmadığını öğrenmeye çalışacaklardır.

Akciğer Kanserinin Evreleri

Teşhis koyulduktan sonra doktorlar kanserin hangi evrede olduklarını belirleyeceklerdir.

  • Evre I: Kanser sadece akciğerlerle sınırlıdır ve lenf bezlerine dahaca yayılmamıştır. Bu evrede tümörün büyüklüğü 5 cm’den daha küçüktür.
  • Evre II: Bu evrede kanser lenf bezlerine yayılmış olabilir ve 5 cm’den daha büyük olabilir.
  • Evre III: Tümör bu evrede çok daha büyümüş olup, akciğer çevresindeki diğer organlara yayılım göstermiş olabilir.
  • Evre IV: Kanser akciğerle kalmayıp vücudunun diğer bölgelerine de yayılım göstermiş olabilir.

Tedavisi

Akciğer kanserinin tedavi süreci; hastanın genel sağlık durumu, kanserin türü, kanserin evresi, mevcut kanser hücrelerinin büyüklüğü gibi çeşitli durumlar göz önünde bulundurularak yapılır.

Ameliyat: Kanserli dokunun çıkarılması için kullanılır. Ameliyat sırasında hastanın durumuna göre karaciğerin bir kısmı alınabilir. Yine hastanın durumuna göre akciğerin bir kısmı veya tamamı ameliyat sırasında dışarı çıkartılabilir.

Kemoterapi: Kanser hücrelerini öldürmek için toksik ilaç kullanma yöntemidir. Ayrıca kanser tedavilerinde en çok kullanılan yöntemlerden birisidir.

Radyasyon tedavisi: Kanser hücrelerini öldürmek için yoğun enerji ışınları kullanılan bir tedavi yöntemidir. Kanser hastalarının %52’sine radyasyon tedavisi uygulanır. Radyasyon tedavisi tek başına da kullanılabildiği gibi, kemoterapi ile karışık olarak da uygulanabilir.

Bir diğer tedavi yöntemi İmmünoterapi yöntemidir. İmmünoterapi, kemoterapinin aksine, kanserinin alt ettiği bağışıklık sistemi canlandırarak, kanserle savaşmasını sağlayan bir terapi yöntemidir. Kemoterapiye göre yan etkileri çok daha elverişlidir.

Kanserle mücadelede yeni yeni gelişim gösteren viroterapi yöntemi için şuraya tıklayıp yazımızı okuyabilirsiniz.

Akciğer Kanserinden Nasıl Korunabilirim?

Bu sorunun cevabı aslında çok basit: Sağlıklı Yaşam

  • Sigara içmeyi bırakın.
  • Sağlıklı ve temiz bir hava ortamı sağlayın kendinize.
  • Evinizin pencerelerini sık sık açıp havalandırma yapın.
  • Günlük egzersizlerine dikkat edin. Neredeyse tüm doktorlar günlük yapılan 10 dakikalık bir egzersizin her şeyin üstesinden geldiğini iddia ediyor. Ve ayrıca egzersiz hakkında şu yazımıza göz atmayı unutmayın.

Şu yazıları da okuyabilirsiniz:

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir