Koli Basili (E.Coli) Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Koli basili ya da E. Coli, insan ve hayvan bağırsaklarında bulunan, bağırsakların sağlıklı kalmasını sağlayan, ancak bazı durumlarda işleri tersine çevirip bizleri hasta edebilen bir bakteri grubudur. Koli basilinin bazı türleri şiga adında insanlarda enfeksiyona neden olacak toksik madde üretebilir. Zararlı maddeler genelde vücutta ishale neden olur. Gelişmekte olan ülkelerde veya gelişmemiş ülkelerde E. Coli daha sık görülmektedir. En çok gıdalar üzerinden yayılım gösterir. Örneğin kasapta keşilmiş bir hayvanın bağırsaklarından akan sıvı ete bulaşırsa, eti yiyecek kişilere bulaşma riski çok yüksektir. Ancak hepsi bunlarla sınırlı değildir.

E. Coli insan için ciddi tehlikeler oluşturabilecek bir bakteri grubudur.

Koli Basili Neden Bulaşır?

E. Coli doğada çok fazla bulunan bir bakteridir. İnsan dışkısında ve bağırsaklarda dahi milyonlarca bulunabilir. En çok peynir, süt, et gibi maddeler üzerinden insanlara bulaşır. Bunun haricinde çiftlik ortamlarında hayvanlarla olan temas sonrası ellerin çok iyi yıkanmaması durumunda yayılım gösterir. Hayvanların dışkıladığı nehirler veya akarsulara girildiği ya da yüzüldüğü takdirde de zararlı koli basili bakterileri insanlara bulaşabilir.

Yaşlılar, çocuklar ve bağışıklık sistemi güçsüz olanlarda daha kolay etkiye neden olur.

Koli Basili Belirtileri Nedir?

E. Coli , kişiye enfekte olduktan 1 ila 8 gün sonra belirtilerini göstermeye başlar. Enfekte olan kişide bulantı, kusma, mide krampları ve ateş görülebilir.

Bilim anlatıcılığını sürdürülebilir bir şekilde yapmamız için Psikopatoloji Bilimi Platformunun yardımınıza ihtiyacı var. Bilgi almak için görsele tıklayın.

E. Colinin bazı enfeksiyon tipleri yaşamı tehdit edici kılan hemolitik üremik sendromuna yol açabilir. Bu sendrom kırmızı kan hücrelerinin tahrip olmasına ve böbrek yetmezliğine neden olur. Eğer idrar yapamama veya uyuşukluk gibi semptomlardan herhangi birini yaşarsanız acilen doktora gidip şikayetinizi dile getirmeniz gerekmektedir.

E. Coli, idrar yolu hastalıklarının yüzde doksanını oluşturur. İdrar yaparken yanma, çok güçlü idrar yapma isteği veya idrarda ağır olan bir kokuya koli basili bakterileri neden olur.

E. Coli Teşhis ve Tedavisi

E. Coli teşhisi tipik olarak dışkı örneği alınarak yapılır. Eğer test sonucu enfeksiyon tespit edilirse genelde antibiyotik ile tedavi edilmez. Çünkü antibiyotikler Koli basili ile savaşan yararlı bakterilerinde ölmesine neden olabilir.

Ayrıca ishal önleyici ilaçlarda kullanmamanız gerekir. İshal önleyici ilaçlar temelde sindirim sisteminizi yavaşlatır. Bunun sonucunda vücut zararlı enfeksiyonun vücuttan atılmasını geciktirir. Bu konu da en iyi öneri dinlenmedir. Bir haftalık ev ortamı hastayı iyileştirmeye yarayacaktır.

E. Coli’den Nasıl Korunuruz?

  • Her şeyden önce temiz olmak gerekmektedir. Gün içinde bol bol ellerinizi yıkayın. Herhangi bir hayvan ya da gıda ile temas ettikten donra ellerinizi daha iyi dezenfektan edin.
  • Meyve ve sebzeleri güzel yıkamak, eti yeterince uygun sıcaklıkta pişirmek, yiyecekleri buz dolabına koyarken sarılı ve temiz bir şekilde koymak.
  • Yemek yapmak için kullandığınız bıçak ya da doğrama tahtası gibi eşyalar her zaman temiz olsun. Çiğ eti, sebze ya da pişmiş etle yan yana mümkün olduğunca getirmeyin.
  • Süt, meyve suyu ve peyniri pastörize edilmiş olanından kullanın. (Süt Sağlığınız İçin Zararlı mı Yoksa Faydalı Bir Besin Mi?)
  • Bir havuzda, gölde veya başka bir su kütlesi içince suyu yutmaktan kaçının. (Beyin Yiyen Amip)
  • Hastalığa yakalanmış veya ishal olanlar, yemek yapmamalı, diğer ev sakinleri ile aynı banyoyu kullandıktan sonra çok iyi yıkamalı, tüm beyaz eşyaları yüksek derece ile yıkayıp, ütü ile üstünden geçilmelidir. Ayrıca havlusu ve diğer kişisel bakım eşyaları bakterinin diğer kişilere yayılmaması için ayrı tutulmalıdır. Ve hastalık sürecinizde ortak alanlarda yüzmekten kaçının.

E. Coli ishalli bir hastalıktır ve tüm dünyanın mücadele ettiği bir sorundur. Bu hastalık için bilim insanları sürekli aşı geliştirmektedir. Bu sebeple çok dikkatli ve temiz olunmalıdır.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir