Dünyanın En Büyük Kelebek Türü Hangisidir?
Kelebekler dünyanın en naçizane canlılarıdır. Bahar aylarında doğanın güzel renklerine farklı bir ahenk katan çeşitli renkleri bulunur. Bu yazımızda dünyanın en büyük kelebeğini sizlere tanıtacağız.
Bilimsel adı Ornithoptera alexandrae olan Kraliçe Aleksandra’nın Kuşkanatlısı kelebeği dünyanın en büyük ve en uzun yaşayan kelebeğidir. Neredeyse bir ayak uzunluğunda kanat açıklığına sahip olan Kraliçe Aleksandra’nın Kuşkanatlısı aynı zamanda sadece Yeni Gine’nin yağmur ormanlarında bulunan endemik bir türdür.
Çikolata kahverengine sahip bir gövdesi ve kanatları bulunur. Dişileri 28 ila 31 santimetre arasında bir kanat açıklığına sahiptir. Dişileri erkeklere göre her zaman daha büyüktür. Erkeklerinin kanat açıklığı 17 ila 19 santimetre arasındadır.
Kraliçe Aleksandra’nın Kuşkanatlısı, bir yumurtadan yetişkinliğe dönüşmesi süresi 4 ayını alır. Normal kelebeklerin ortalama bir ay yaşadığını düşünürsek Kraliçe Aleksandra’nın Kuşkanatlısı kelebek olarak 3 ay daha yaşamaktadır.
Dişi Kraliçe Aleksandra’nın Kuşkanatlısı tüm ömrü boyunca 27 yumurta bırakmaktadır. Larvalar gelişip büyüdüklerinde artık bir tırtıl olurlar. Tırtıl aşamasında 4 ayını geçirecek olan kelebek, yaşam alanlarının tahrip edilmesi ve diğer yırtıcı türlerinin saldırıları nedeniyle popülasyonları doğa içinde oldukça azdır.
Tırtıl aşamasında bu kelebekler genelde zehirli olan Loğusa otu gibi bitkilerinden beslenerek kelebeğe dönüşürler. Bunun sonucunda kozadan çıkan ilk kelebekler diğer hayvanlar tarafından yenildiğinde onlar içinde zehir olurlar.