Uyumayan Hayvan Var mıdır?
Bazıları ağaç üstünde, bazıları suyun derinliklerinde, bazıları da yorganın altına girip uyumayı tercih eder. Aklınıza gelip gelebilecek tüm hayvanlar; yarasalar, su aygırları, inekler, köpekler, şempanzeler ve insanlar. Aslında tüm canlıların büyük bir ortak noktası var: Hepsi uyuyor. Bilim insanları henüz uyumayan bir hayvan bulamadılar. Peki uyku hayatta kalmak için gerçekten bu kadar önemli mi?
Uykusuzluğun Tehlikeleri
Çoğu insan uykunun kesinlikle gerekli bir eylem olduğunu her zaman kabul eder. Ancak buna rağmen çoğu insan gece uyanık kaldığı saatlerin ardından ertesi gün iş yerinde çalışma mücadelesine girer. Genellikle bu düzensiz ve çok az alınan uyku; kalp hastalığı, felç, kilo alımı hatta diyabet gibi ciddi hastalıklarla bile ilişkilendirilir. Uykusuzluğun yaratmış olduğu bu sorunlar, sadece insanlar için değil, diğer hayvanlar içinde çok önemli olduğunu ortaya çıkarmaktadır. Fakat uykunun üstümüzdeki bu güçlü etkisinin nedeni nedir? Ve ya uyku anında beyin, hasarları onarma görevi mi görüyor? Belki de uyku vaktinde vücudun enerji düzenlenmesi gibi bir takım işleri yerine getiriliyor. Bunları tam olarak olarak bilmiyoruz çünkü Yunan filozof Aristoteles’den önce ve sonraki tüm bilim insanları ve düşünürler uyku üzerine ciddi açıklamalarda bulunmaya çalıştılar. Ve halen uyku ucu açık koskoca bir sorudan ibarettir. Ayrıca 200 saat uykusuz kalan Peter Tripp’in başına gelenleri şuraya tıklayıp okuyabilirsiniz.
Sizleri yakın tarihte, 1890’ların ilk Rus kadın doktorlarından biri olan Maria Manaseina adlı birisi ile tanıştırayım. Kendisi uyku alanında saplantılı düşüncelere kapılmış ve bu alanda deneyler yapıp kitaplar yazmış bir bilim insanıdır. Bu kadın uykunun tam olarak ne olduğunu öğrenme arayışına girerek hayvanlar üzerinde deneylerde bulundu.
Şimdi size oldukça acımasız gelebilir ancak bu doktor, hayvanları birkaç gün uykusuz tutarak ölümlerine neden oldu. Bu deneyler, kemirgenler, hamam böcekleri gibi canlılar üzerinde yapılıyordu. Yapılan her deney benzer sonuçlar veriyordu. Genelde hayvanların ölmesiyle sonuçlanıyordu. Buna rağmen geçen on yıllar boyunca uykunun bu ölümlerle nasıl ilişkili olduğu hala ortaya çıkartılabilmiş değildir.
Çok Kısa Süreli Uyuyan Canlılar Var!
Çoğu hayvan için gün içinde 1-2 saatlik alınan uyku çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Örneğin biz insanlar gibi. Fakat bilim camiasında yapılan araştırmalar bazı canlıların neredeyse hiç uyumadığını keşfetti.
Yukarı da belirttiğimiz Rus doktorun yaptığı çalışmalar gibi bilim insanları sinekler üzerinde deneyler yaptılar, sineklerin sonu Rus doktorun hayvanları gibi ölümle sonuçlanmadı. Gün içinde uyku sürelerinin %96’sından mahrum kalan sinekler yaşamaya devam etti.
Bir diğer canlı ebabil kuşları, günlerce hatta aylarca havada kalıp uçabilirler. Yani ebabil kuşları için karaya ayak basmadan en fazla havada kalabilen kuş bile diyebiliriz. Ebabil kuşlarının da oldukça az uyuduğu keşfedilmiştir. Günde ortalama 40 dakika kadar. Bu ve bunun gibi canlılar gün içinde çok az uyuyor denilebilir. Belki bir gün hiç uyumayan bir canlı türü de keşfedilir. Yapılan araştırmaların gelecek günlerde önümüze ne sunacağı hiç belli olmaz.