Dünyanın En Büyük Kartal Türleri
Dünyanın en büyük 8 kartal türünü özellikleri ile beraber sizlere sıraladık. Kartallar güçleri ve karizmaktik görünüşleri ile her zaman insanların dikkatini çekmiştir. Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya gibi bir çok ülke bu zarif kuşları ulusal sembol olarak kullanmışlardır. Bu ihtişamlı canlılar endemik ortamlarda bile kendine özgü adaptasyon şekilleri sayesinde nesillerini devam ettirmeye çalışmışlardır. Şimdi en büyük kartal türlerini sıralayalım.
8. Filipin Kartalı
Filipin kartalı bilinen en büyük ve en ağır kartaldır. Adından da anlaşılacağı üzere Filipinler’in yağmur ormanlarında yaşayan endemik bir türdür. Neslinin tükenmesiyle karşı karşıya olduğu için genellikle çok az tanınır bu kuşlar. Filipinler’de nüfusunun en çok olduğu Mindanao adasında 83 ila 233 çitf olarak bulunurlar. Kahverengi tüyleri ve kafasında yele gibi bir görünüm oluşturan bu kuşlar, maymun yiyen kartal olarak da bilinirler. Kanat açıklığı 184 ve 220 santimetre arasında değişen filipin kartalları ortalama 4.5 ile 8 kg arasında bir ağırlığa sahiptir. Temmuz 1995’ten beri filipin kartalı, Filipinler’in ulusal hayvanı olarak sembol edilir.
7. Steller’ın Deniz Kartalı
Steller deniz kartallarının ana besin kaynağı balıklar ve diğer deniz kuşlarıdır. Kuzeydoğu Asya’nın kıyı kesimlerinde yaşamının sürdüren avcı bir kuştur. Parlak renklere sahip ağır yapılı ve oldukça güçlü görünümlüdür. Ayaklar, gövde ve resimde görüldüğü gibi kanatlarının bir kısmı hariç beyaz tüylerle kaplıdır. Steller’in gövde uzunluğu 85-105 cm arasında değişirken, kanat açıklığı 1.95 ve 2.5 metre arasında değişim göstermektedir. Parlak olan sarı gagası gözlerden kaçmayan ayrı bir detaydır.
6. Harpia Kartalı
Harpia kartalları, dünyanın en büyük ve en tehlikeli kartallarından birisidir. Pençeleri neredeyse 5 cm uzunluğunda olan bu kuşların, ayak bilekleri neredeyse bir insan bileği kalınlığında olabilir. Orta ve Güney Amerika’nın yağmur ormanlarında yaşayan bu kuşlar, 2 metre kanat açıklığı ile neredeyse ortamın hakimiyetini ele almış durumda.
5. Beyaz kuyruklu Kartal
Akkuyruklu kartallar, Avrupa’nın en büyük yırtıcılarındandır. Parlak ve beyaz renge sahip kuyruğu hariç vücudunun geri kalanı kahverengidir. Ortalama kanat açıklığı 2.5 metre, gövde uzunlu ise 90 santimetredir. Bacakları, gözleri ve gagası sarıdır. Duruşu ve hareketleri neredeyse bir akbabayı anımsatır. Oldukça geniş yelpazede besin çeşitliliği bulunur, en çok avladığı canlı balık olarak bilinir. Bunların harici, tilki, koyun, karaca gibi diğer memeleri türleri avlayıp mideye indirmekte oldukça ustadır.
4. Afrika Savaş Kartalı
Afrika’da yaşayan kartallardan birisi ve Afrika’nın en büyük yırtıcı kuşudur. Ortalama ağırlığı 6 kilogramdır. Ön kısmı beyaz geri kalan kısmı kahverengidir. Avını yakalamak için çok güçlü pençelerle donatılmıştır. Menüsünde genellikle yavru antiloplar, kuzular, ya da yaban fareleri bulunur. Bunlar harici diğer kuş türlerini avladığı da görülmüştür.
3. Kama Kuyruklu Kartal
Kama kuyruklu kartal, Avustralya ve Yeni Gine’deki en büyük kuş türüdür. 2.3 metre arasında bir kanat açıklı vardır ve kendine özgü bir kuyruğu bulunur. Gözlerini etrafı koyu kahverengidir, ayaklarına kadar beyaz tüylerle kaplıdır ve solgun bir gagası bulunur. Ortama ağırlığı 3.2 – 5.3 kilogram arasında değişmektedir. Açık arazilere ve ormanlık alanlara daha iyi adapte olmuştur.
2. Altın Kartal
Altın kartal veya kaya kartalı olarak bilinen yırtıcı kuş, Almanya, Avusturya, Meksika ve Arnavutluk gibi ülkelerde en popüler ulusal kuştur. Kuzey yarım kürede yer alan en yaygın kartal türlerinden birisidir. Genellikle tavşan gibi küçük memelilerle beslenir, ancak daha büyük memelileri de avladığı görülmüştür. Kanat açıklığı 185-220 cm arasında değişmektedir, aynı zamanda 3.1 – 5.6 kg arasında bir ağırlığa sahiptir. Altın kartal, nehir kıyıları, ormanlık araziler, dağlar ve kanyonlar gibi çok geniş yelpazede avcılık yapabilirler.
1. Haast Kartalı
Efsanevi haast kartalı, resmini koyamadık çünkü, 500 yıl önce Yeni Zelanda’nın güney kıyılarında yaşayan bu kartal türünün nesli tükendi. Zamanında yaşayan en büyük kartaldı, aynı zamanda en vahşi canlıydı. Hemen her şey onun avı olabilirdi, genellikle deve kuşundan biraz daha büyük olan moa kuşlarını avlardı. 18 kg ağırlığa, 2 metre kanat açıklığına sahipti. Kısaca kültürümüzde bulunan insan yiyen kartal, tamda bu kartal oluyor. Zaman içinde deve kuşu tarzı uçamayan kuşların neslinin azalmasıyla birlikte, yiyecek bulma ve çok hantal oluşu sebebiyle doğadan elendi.