Dil: İşlevleri, Boyutu ve Hastalıkları

Dil, basit yapılı bir organ gibi görünse de yalama, yutma, konuşma, nefes alma gibi çok çeşitli amaçları vardır.

Dilin yapısı ve hastalıkları

Dilin Boyutu Ne Kadar?

Tipik olarak bir insan dili erkeklerde 8.5 santimetre, kadınlarda ise 7.9 santimetredir. Dünyanın en uzun diline sahip insanı, Guinness Rekorlar Kitabı’na göre 10.1 santimetredir. Kadınlar için ölçülmüş en uzun dil 9.75 santimetre uzunluğundadır.

Dilin Fonksiyonu Nedir?

Dil, herhangi bir yöne hareket edebilen sekiz çizgili kastan oluşmaktadır. Kaslar boyunca yağ tabakası bulunurken, dış kısmı mukus zarı ile kaplıdır. Kalan yapısını lezzet tomurcukları ve seröz bezleri denilen küçük düğümlerden oluşur.

Seröz bezleri tükürük sıvısının bir kısmını oluşturur ve tatları beyne gönderen alıcıları bulunur. Aynı zamanda tat almada farklı reseptörler vardır ve ortalama her tat alma tomurcuğunda 50 ila 150 arası tat alıcı hücreden oluşur.

Bu ve bunun gibi diğer anlatımlar tamamen yanlıştır.

Birde ortalıkla gezen çok asılsız bir bilgi var, onunda yukarıda yer alan resim üzerinde belirtip üstünü çizdik. Çoğu yayınlarda dilin farklı bölümlerinin farklı tat alıcıları olduğundan bahsedilmiştir. Örneğin dilin uç kısmının tatlı, yan kısımlarının tuzlu, arka kısmının acı tadını alması gibi. Tabi ki bu bilgi tamamen yanlıştır. Doğru olan şudur; dil üzerinde lezzet tomurcukları 4 bölümde ağırlıklı olarak toplanmıştır, ancak her birinin farklı tatları alma özelliği bulunmaz, hepsi her tadı alabilir. Bu bilgileri Teksas Üniversitesi Tıp Fakültesinin hazırladığı şu makaleden aldım.

Dilin alt kısmının morumsu görünme sebebi ise dilin altından kan damarlarının geçmesinden kaynaklanmaktadır. Dilin kökü ise görünmeyen bir kısımdır, kan damarları, kaslar ve sinir demetlerinden oluşmaktadır.

Dili Dışarı Çıkarmak

Yazımıza devam ederken araya bir başlık açıp dil çıkarmanın farklı toplumlarda nasıl anlaşıldığına dair bir kaç popüler bilgi verip işe renk katalım dedik. Dili dışarı çıkarmak kimi toplumda kabul edilmez bir davranışken, bazı kültürlerde oldukça sempatik bir şeydir. Örneğin Tibet’te dili dışarı çıkarmak bir selamlama şeklidir. İnsanlar birbirlerini selamlamak için birbirlerine dil uzatırlar. Buna karşılık Yeni Zelanda’da bulunan Maori halkı arasında dil çıkartmak bir savaş tezahüratıdır. Eğer oralarda birisi size dilini çıkartıyorsa arkanıza bakmadan uzaklaşmanız önerilir. Bizim toplumda ise ne bir selam, ne de bir dövüş davetidir. Kültürün değişmesi ile bizim toplumumuzda oldukça farklı bir konuma gelmiş bir olaydır diyebiliriz. Fotoğraf çektirirken çoğunluğun hoş bulduğu bir eyleme dönüşmüşken, karşında yer alan bir insana çıkartmak hoş görünmeyip, terbiyesizlik olarak görülebilir. Bu eylemin gelecekte neye dönüşeceğini merakla bekliyoruz.

Dilin Hastalıkları

Küçük olmasına rağmen dil pek çok farklı hastalığı bünyesinde barındırabilir. Bunlardan en yaygın olanı coğrafik dil hastalığıdır. Bu hastalıkta dilde genelde kırmızı, beyaz ya da pembemsi yaralar görünür. Bu hastalığın kökeni tam olarak bilinmemekle birlikte iyi olan kısmı şudur; herhangi bir ağrıyı veya başka semptomları hastaya yaşatmaz.

Coğrafik dil hastalığı

Dil için bir diğer önemli sorun sigara içmektir. Sigara içen insanlar tat alma duyularının azaldığını fark edebilirler. Nikotin kan akışının azalmasını sağlayan bir şeydir, kan akışını azaltır ve hücrelerin çalışma prensibini ve kendilerini yenilemelerine izin vermez. Ve sigara içmek, dil kanseri gibi tehlikeli bir hastalığın önünü açabilir. Dil kanserinin belirtileri şunlardır.

  • Yutma ve çiğneme zorluğu
  • Kalıcı dil veya çene ağrısı
  • Ağız iç kısmında yumru ya da kalınlaşma
  • Çene veya dilde hareket zorluğu

Kaynak:

İnsan Vücudunun Diğer Organları

İnsan Vücudunun Diğer Sistemleri

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir