Dinozorlar Geri Getirilebilir Mi?

Jurassic Park filminde dinozorların nasıl geri getirilişini ve ortalığı ne şekilde talan ettiklerini izledik. Son derece bilim kurgu içeren bu film aslında o kadarda uçuk değil bizler için. Sonuçta dinozorlar 65 milyon yıl önce bu topraklarda hüküm sürdü ve her yerde fosil kalıntıları mevcut. Aslında dinozorları geri getirme fikrini sadece bizler değil, bilim insanları da düşünüyor. Peki dinozorlar tekrar hayata döndürülebilir mi? Son derece büyüleyici olan bu gerçeğe şimdi cevaplar arayalım.

https://www.youtube.com/watch?v=Sx63_KEF73A&t=11s
Bu yazının videosu yapılmıştır.

Jurassic Park filminde kehribar taşının içine sıkışmış bir sivrisineğin içindeki kanda dinozorlara ait DNA’lar ayrıştırılıp, yeni bir dinozor üretiliyordu. Aslında ilk bakışta mantıklı gelen bu kesit bilimle harmanlanmaya başlandığında oldukça yersiz olduğu anlaşılıyor. Çünkü kehribar taşının içine dinozorun tek parmağı sıkışmış olsa bile bu işlem yine başarısız olacaktır. Kehribar taşları daha çok kabukları muhafaza etmede oldukça iyidir. Ancak dna gibi yumuşak dokuları içinde saklayacak bir özelliği bulunmaz. Dna suya ve güneşe karşı çok kırılgan yapı içerir.

Dünya üzerinde bulunan en eski DNA örneği, fosil kayıtlarına göre sadece 1 milyon yıllıktır. Buna karşılık dinozor nesli 66 milyon yıl önce zaten tükendi. 50 milyon öncesine ait fosil kayıtlarına göre bir dna bulunamamıştır. Bilim insanlarının yeniden dinozorları inşa etmesi için en gerekli şey Dna’dır. Kısaca Jurassic Park filminde olduğu gibi, bir sivrisinek sayesinde dinozorları geri getirme fikri şimdilik olanaksız görünüyor.

Peki Dinozorlar Nasıl Geri Getirilebilir? Cevap Evrim Mi?

Kuşların, özellikle bir tavuğun atasının T-rex olduğunu öğrendiğimizden beri evrimin ne gibi büyük değişimlere etki ettiğini anlamış olduk. Peki evrim dinozorları tekrar geri getirebilir mi?

Evrim sabit ve planlı bir şey değildir. Büyük oranda rastgele bir düzenle ilerler. Ancak dinozorların tekrar ortaya çıkması için doğru koşullar gerçekleşecek olursa buna olanaksız bir gözle bakamayız. Fizyolojimizi, genomlarımızı ve davranışlarımızı kökten değiştirecek viral bir salgın bizlerin bile yeni türe evrimleşmesini sağlayabilir. Bu konuda tek sorun ne yöne gideceğimiz olur. Evrim her zaman tam donanımlı organizmalar yaratacak akıllı bir varlık değildir.

Evrim dinozorları geri getirebilir mi?

Biyolojik olarak zaten dinozorlar hiç ölmemiş sayılır. Kuş olamayan dinozorların nesli tükenmiştir desek daha doğru olur. İleride kuşların ne şekilde gelişip evrim geçireceğini göreceğiz, bunlarda yarı tanım ile yeni dinozor türleri olmuş olacak. Bazı bilim insanları tavuğu bir dinozora dönüştürmeye çalışmıştır. Fakat oluşacak olan yeni tür 66 milyon yıl önce T-rex’in karakterini taşıyan bir dinozor değil, sadece değiştirilmiş bir tavuk olacaktı.

Her ne olursa olsun 66 milyon yıl önce yaşamış bir canlıyı bu dünyaya adapte etmeye çalışmak pek tutarlı bir davranış sayılmaz. Evrim her zaman en zor koşulda hayatta kalmamız için bizleri en güzel olana çevirmeye devam etti. Belki de gelecek 50-60 kuşak sonraya dinozorlardan daha etkileyici olacak canlıları devreye sokmuş olur. İlk dediğimiz gibi, tamamen rassal.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir