Kalın Bağırsak: İşlevi, Yeri ve Hastalıkları
Vücutta iki tip bağırsak vardır, bunlar kalın bağırsak ve ince bağırsaktır. İnce bağırsak mideye bağlıdır, sindirim sürecinin orta bir aşamasıdır. Kalın bağırsak aynı zamanda kolon olarak adlandırılır ve sindirim sürecinin en son aşamasıdır. Vücuttan gelen atıkları muhafaza eden geniş bir boru gibidir.
Boyutu Ne Kadardır?
Kalın bağırsak, ince bağırsağa göre çok geniştir, aynı zamanda ona göre çokta kısadır. İnce bağırsak 6.7 metre uzunluğundadır. Kalın bağırsak ise 1.8 metre uzunluğundadır.
İşlevi Nedir?
İnce bağırsaktan kalın bağırsağa gönderilen besinlerin içindeki su burada emilerek katı atık madde olarak anüse gönderilir. Anüs ise kalın bağırsaktan gelen atık maddeyi direkt dışarı atma görevi görür.
Kalın Bağırsak Hastalıkları
Kalın bağırsakla ilgili pek çok hastalık vardır. Bunların en başında kalın bağırsak kanseri gelir ve kansere bağlı ölümlerin en sık görülen türüdür. Bunun harici kalın bağırsakta meydana gelen polipler vardır. Polipler anormal şekilde doku büyümesi olarak tanımlanabilir. Genellikle kansere dönüşmezler ancak kansere dönüşen türleri de mevcuttur. Adenomatoz şeklinde adlandırılan polipler kansere dönüşebilir ve ya kanser öncesi belirti olarak sınıflandırılabilir. Eğer bir polip teşhisi yapılırsa doktorlar bunu çıkartarak alırlar.
Bunlar harici diğer bağırsak hastalıkları şunlardır:
Chorn Hastalığı: Sindirim sisteminde oluşan bir hastalık türüdür. Genelde ince bağırsakta meydana gelir ancak mide, ağız yemek borusu gibi kısımları da nadiren etkileyebilir.
Çölyak Hastalığı: Yine ince bağırsakta meydana gelen, gluten adlı proteine karşı alerji oluşturan kronikleşmiş bir hastalıktır. Bu kişiler ömürleri boyunca buğday, arpa, çavdar gibi tahıllardan oluşan ürünleri ömür boyu kullanamaz.
İrritabl bağırsak sendromu: Sindirim sisteminde meydana gelen kalın bağırsakta sık görülüp mideyi de etkileyebilen hastalık türüdür.
Sağlıklı Bir Bağırsak İçin Gerekenler
Her konuda olduğu gibi bu durumlarla da baş etmenin en iyi yolu sağlıklı bir diyet uygulamaktan geçer. Öğünlerinize bol bol meyve ve sebzeyi dahil edip, düzenli aralıklarla su içmeniz gerekmektedir. Ve her gün yapılan düzenli egzersiz sizlere en sağlıklı hayatı sunmaya fazlasıyla yetecektir.
Bunların haricinde sağda solda zerdeçal hakkında pek çok anlatım vardır. Bunların çoğu doğrudur. Zerdeçalda kurkumin adlı madde bulunur ve zerdeçalın ana maddesidir. Zerdeçal tüketmek bağırsaklarınız için bir ödüldür. Ayrıca omega 3 içeren gıdalara yönelmenizde çok fayda var. Omega 3 vücut tarafından üretilmeyen maddelerdir ve fındık, fıstık bademde bol bol bulunur.
İnsan Vücudunun Diğer Organları
- Göz Nedir? Yapısı, İşlevi ve Hastalıkları
- İnce Bağırsak; Uzunluğu, İşlevi, Hastalıkları
- Dalak Nedir? Yeri ve Hastalıkları
- Mesane Nedir? İşlevi ve Hastalıkları
- Pankreas Nedir? İşlevi, Yeri Ve Hastalıkları
İnsan Vücudunun Diğer Sistemleri
- Dolaşım Sistemi: İşlevi ve Hastalıkları
- Endokrin Sistem: Fonksiyonları ve Hatalıkları
- Sindirim Sistemi Nedir? İşlevi ve Hastalıkları
- Lenfatik Sistem: Fonksiyonları ve Hastalıkları
- Kas Sistemi: Çeşitleri, İşlevi, Hastalıkları
- İskelet Sistemi Nedir? İşlevi ve Hastalıkları
- Solunum Sistemi: İşlevi, Hastalıkları
- Cilt: İnsan Vücudunun En Büyük Organı
- Bağışıklık Sistemi: Hastalıklar ve Fonksiyonları