İnce Bağırsak; Uzunluğu, İşlevi, Hastalıkları

İnce bağırsak, ismine rağmen sindirim sisteminin en uzun bölümünü oluşturur. Besin mideden ayrıldıktan sonra daha fazla sindirilmesi ve materyallerin emilmesi için ince bağırsağa gönderilir. Tüm yediğimiz yiyecekler bu bölümde enerjiye dönüşmeye başlar. İnce bağırsağın bir ucu mideye bağlıdır, ortalama bir orta parmak kalınlığında ve 6.7 metre uzunluğundadır.

İnce bağırsak 6.7 metre uzunluğu ile sindirim sisteminin en büyük parçasıdır.

İnce Bağırsak Nasıl Çalışır?

İnce bağırsağın en üst bölümü, yani mideye bağlı olan kısmına duodenum denilir. Bağırsağın bu bölümü toplam uzunluğunun beşte birini oluşturur. Mideden çıkan yarı saydam ve kısmen sindirilmiş besinler ilk bu bölüme gelir. Karaciğer ve pankreastan gelen safra ve enzimler burada yiyeceğin daha fazla parçalanmasını sağlar.

İnce bağırsağın toplam büyüklüğün beşte ikisini oluşturan bölüm jejunumdur. Bağırsağın orta bölümüdür, son bölümüne de ileum denilir. Bu bölümlerin her ikinin görevi besin materyallerini kan dolaşımına aktarmaktır. Hem jejunum hemde ileum besin emilimini üst düzey kılmak için birçok katmanlı kaslara sahiptir.

Tüm besinlerde vücut için gerekli olan karbonhidrat, protein, vitamin ve mineraller emildikten sonra arta kalın atık malzemeler ileum tarafından kalın bağırsağa sevk edilir.

İnce bağırsak bölümleri

İnce Bağırsak Hastalıkları

İnce bağırsakta pek çok hastalık çeşidi oluşabilir. Bunlardan bazıları

  • Çölyak hastalığı
  • Crohn Hastalığı
  • Ülser
  • Bağırsak kanseri
  • Ve bağırsak bozuklukları, kanama, ağrı, aşırı bakteriyel oluşum gibi sorunlarda ortaya çıkartabilir.

Bağırsak hastalıklarına yeteri kadar egzersiz yapmama, meyve tüketmeme sebep olabilir. Hamile kalmak ve belirli ilaçların tüketimi de bazı bağırsak hastalıklarının önünü açabilir.

Bağırsak hastalıklarına önlem olarak glutensiz besinler tüketmenin harika olacağı lanse edilmiştir. Aslında bu durum sadece çölyak hastalığı olanlar için geçerlidir.

İnce bağırsak kanserine yakalanma oranları ise çok düşüktür. Tüm sindirim sistemini oluşturan organların sadece 10’da 1’inden azı ince bağırsak kanserine yakalanıyor.

İnce Bağırsak Hastalıklarının İyileştirilmesi

Eğer bir ince bağırsak hastalığınız bulunuyorsa, sigara içmeyi bırakmak, egzersiz yapmaya başlamak, alkol ve kafeini azaltmak, stres yaşamamaya özen göstermek, sağlıklı kilo vermek, dengeli beslenmek ve yeterince ve aralıklarla su içmek sorunlarınızın düzelmesine yardımcı olabilir.

Sağlıklı yaşam ve egzersiz sizlere uzun bir ömür vaat etmeye yetecektir. Egzersiz her yaşta yapılması gereken bir etkendir. Bu konuda şu yazımızı okuyabilirsiniz.

İnsan Vücudunun Diğer Organları

İnsan Vücudunun Sistemleri

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir