Entelodon; Dev Katil Domuz

Entelodon soyu tükenmiş bir domuz türüdür. Bu ilkel hayvanlara aynı zamanda cehennem domuzları olarak bilinirler. Entelodonlar tahmin edildiği gibi günümüz domuzları ile çok yakın akraba sayılmaz, günümüzdeki yakın akrabaları su aygırları ve balinalardır.

Entelodon: Dev Katil Domuz

Nerede Yaşadılar?

Dev katil domuzlar ilk olarak Moğolistan sınırları içinde ortaya çıktı. Daha sonra; Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika’da yayılım gösterdiler. Ansiklopedi Britannica’ya göre, 16 ila 19 milyon yıl önce soyları tükendi.

Fiziksel Özellikleri Nedir?

Entelodonların en küçük türleri 50 kilodan daha az değildi, en büyük türleri ise 900 kilonun üstüne çıkabiliyordu.

Boyutlarından çok kafaları belirgin bir şekilde daha büyüktü. Bunlardan birisi Archaeotherium’du. Bu domuz türünün sadece kafatası 1 metre büyüklüğe ulaşabiliyordu. Bu derece büyük olan bir kafatasının korkutucu derece büyük dişleri de vardı tabi ki. Avlarının kemiklerini rahatlıkla dişleri sayesinde kırabildikleri biliniyor. Bir diğer kafası büyük olan tür Dinohyus’tur. Bu domuz türünün de kafatasının vücutlarının yüzde 35-40’lık bir alanını oluşturduğu biliniyor.

Bir cehennem domuzu türü.

Davranışları

Entelodon kendi türüyle de savaşan bir domuzdu. Fosil örneklerindeki diş izleri bu çıkarımlarda bulunmamızı sağlıyor. Ayrıca büyük kafalarından dolayı avının kafasını direk kendi ağızlarına sokmak gibi huyları vardır. Bunu kendi türüne ait bir domuza da yaptıkları için, bu diş saldırılarından gözlerini koruyan kemikli bir alan gelişmiştir.

Entelodon Ne Yerdi?

Böylesi büyük dişlere sahip cehennem domuzunun sadece et yiyeceği fikri ilk aklımıza gelen olsa da bu pek doğru değildir. Aslında entelodonlar bir omnivordur. Yani hem et hemde otla besleniyordu.

Uzun ve sivri olan ön dişleri başka bir hayvandan bir parça et koparmak için mükemmeldi. Ancak arkada bulunan düz dişleri de otları öğütmek içinde süperdi. Bunun yanında entelodonlar yumurta gibi besinleri de tüketirdi.

Katil dedik ama bu canlılar katil olmayabilir. Bazı cehennem domuzlarının leşçi olabileceği düşünülüyor. Gerçek bir avcı, avı yakalıyor ve entelodon gelip büyük cüssesi sayesinde avcının ödülünü elinden alıyor. Her şey olabilir, olağanüstü yeni bulgular bizlere gerçekleri anlatacaktır.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir