Jüpiter Gezegeni; Roma Tanrıçası
Jüpiter gezegeni güneş sisteminin en büyük gezegeni ve güneşe uzaklığı ile beşinci sıradadır. Jüpiter çok eskiden bu yana gök bilimciler tarafından bilinmekte, ismi de Roma tanrısından gelmektedir.
Jüpiter Gezegeninin Güneş’e Uzaklığı
Jüpiter gezegeni güneş etrafında eliptik bir yörünge izlemektedir. Yani tam dairesel değildir. Bundan dolayı gezegenin güneşe mesafesi sürekli değişmektedir. Ama ortalama uzaklığı 779 milyon kilometredir. Güneşe en yakın olduğu konum uzaklığı ise 741 milyon kilometredir. Yine en uzak olduğu konumda da güneşe 817 milyon km uzaklıktadır.
Jüpiter Gezegeni Ne Kadar Büyük?
Jüpiter’in kütlesi güneş sisteminde bilinen 7 gezegenin kütlelerinin toplamından tam iki buçuk kat daha fazladır. Buna karşılık güneş kütlesinin de sadece 0.001’ine eşit olacak kadar küçüktür. Ayrıca Jüpiter’in içine tam 1,321 dünya sığmaktadır.
Bir teoriye göre Jüpiter bugün olduğundan daha büyük olmuş olsaydı muhtemelen kütlesi sebebiyle içine çökecek ve daha küçük bir gezegen olmuş olacaktır.
Jüpiter Gezegeni Atmosferi
Jüpiter gezegeninin bileşenleri hala tam olarak saptanamamıştır. Yoğun ve karışık maddelerden meydana gelmektedir. Jüpiter’in çekirdeğinde sıvılaşmış halde metalik bir hidrojen tabakası ve helyum olduğu düşünülmektedir.
Jüpiter güneş sisteminin en büyük atmosferine sahiptir. Gezegenin tabanı tam belirlenemediği için atmosfer basıncının da çok yüksek olduğu tahmin ediliyor. Yani gezegenin kalın bir atmosfer yapısı bulunuyor. Bulutları çoğunlukla kahverengi ve turuncu rengindedir. Atmosfer içinde de saatte 360 km hızda durmak bilmeyen fırtınaları bulundurmaktadır.
Jüpiter gezegeni içinde bulunan kırmızı leke ise hızını hiç kesmeyen, 17. yüzyılda keşfedilmiş bir fırtınadır. Bilim insanları bu tip fırtınaların Jüpiter gibi dev gezegenlerde sıkça olduğunu tahmin etmektedir. Dünya üzerinden, çok iyi bir teleskop ile bakıldığında bu kırmızı leke görülebilir.
Jüpiter’in Ayları
Jüpiter güneş sisteminde en fazla uyduya sahip gezegenlerinden birisidir. Tam 69 uydusu vardır, uyduları güneş sistemi içinde yer alan diğer tüm uydulardan daha büyüktür. Bunlar astronom Galileo tarafından keşfedilmiş ve Galilei’nin uyduları denilmektedir. Bu uydular Jüpiter gezegeninin toplam kütlesinin sadece %0.003’ünü oluşturmaktadır. Buna karşılık Jüpiter’in Ganymede uydusu Merkür gezegeninden daha büyüktür. Güneş sisteminin en büyük uyduları için şu yazımızı okuyabilirsiniz.
Jüpiter Gezegeninin Dünyaya Uzaklığı
Jüpiter gezegeninin dünyaya uzaklığı eliptik yörüngeleri sebebiyle sürekli değişmektedir. Ancak Jüpiter, dünyaya en yakın olduğu konumda 628.743.036 km uzaklıktadır. Yine en uzak olduğu konumdaki mesafesi
928.081.020 kilometredir.
Jüpiterde Bir Yıl
Jüpiter gezegeninde bir yıl, 12 dünya yılı etmektedir. Yani Jüpiter güneş etrafındaki tam bir turunu 12 dünya yılında tamamlamaktadır.
Ayrıca Jüpiter, Güneş sistemi içinde kendi ekseninde en hızlı dönen gezegendir. Kendi çevresinde ki tam bir gününü 10 saatte tamamlamaktadır.