Su Nasıl Oluştu?
Hayatımızın olmazsa olmazı su bileşeni hakkında ne kadar bilgiye sahibiz? Mesela nasıl oluştuğunu biliyor muyuz? Su bileşeni 2 hidrojen ve 1 oksijen moleküllerinden oluşur. Hidrojen büyük patlama esnasında açığa çıkmıştır. Ve evrende ki tüm hidrojen bu sırada oluşmuştur. Oksijen ise çok büyük yıldızlarca üretiliyor. Evren oluşmaya devam ettikçe hidrojenler bir araya gelip yoğunlaştı. Hubble teleskobu ile yapılan bir incelemede Helix nebulasında su bileşenleri olduğu görüldü. Yani okyanus sularını, ölmeye yakın bir yıldızın etrafına saçtığı oksijen ve hidrojen molekülleri oluşturuyordu. Nebulaların içerdiği su ise genelde gaz halindedir.
Örneğin, Orion nebulasında ise daha çok oluşum halindeyken su molekülleri açığa çıkıyor. Hatta Orion o kadar devasa bir nebula ki Dünyamızdaki tüm okyanusların 60 katı su oluşturuyor. Su molekülleri yıldızların çevresinde oluşmaya başlayan gezegenlerde bolca mevcut. Beta yıldızını saran gaz ve toz bulutunda su molekülleri olduğu biliniyor. Yani aslında su bileşeni yalnızca yeryüzünde değil evrenin her yerinde bulunuyor. Yapılan araştırmalara göre Güneş Sistemindeki suyun önemli bir kısmının Güneş’ten daha yaşlı olduğunu gösteriyor. Çünkü Güneş nebulada hidrojenden oluşan bir bulutun ateş almasıyla oluşmuştur.
KUYRUKLI YILDIZ ÇARPMASI VE OKAYANUSLARIN OLUŞUMU
Dünya’nın %70 inin okyanuslarla kaplı olduğunu biliyoruz. Ama aslında okyanuslar Dünya’nın oluşumundan beri bizimle değiller. Dünya oluştuktan yüz milyonlarca yıl sonra donmuş bir şekilde meydana geldiler. Ondan öncede Dünya’mız gayet kuru bir yerdi. Okyanusların çoğu farklı farklı yerlerden gelmiştir. Bunu nedeni göktaşları ve kuyruklu yıldız çarpmaları. Ve tabi ki içlerinde su bulundurmaları. Bu olay 4,5 ila 3,8 miyar yıl öncesine kadar sürdü ve okyanuslar oluştu. Ama eğer sular Venüs’te olsa buharlaşacak, Mars’ta olsa donacaktı . Bizim gezegenimizde bu durumun yaşanmama nedeni Dünya’nın Güneş’e ideal uzaklıkta olmasıydı.
BİZİM GEZEGENİMİZ DÜNYA’Kİ SU
Şuan da evrende yaşam olan tek gezegen bizim ki. Yani Dünya. Dünya’mızın %71 i sularla kaplı. Yani 1,4 milyar km³ su bulunuyor. Bunun %97, 5 i tuzlu %2,5 i ise tatlı sudur. En çok içme suyu akarsularda bulunuyor. Peki bu kadar su neden yalnızca okyanus veya denizlerde değil de göl,ırmak yada buzullar gibi pek çok farklı şekilde bulunuyor. Bunun sebebi hidrolojik yani su döngüsü. Bu durum da suyun daha farklı hallerde olmasını sağlıyor.
Kaynaklar
- Popular Science dergisi
- onlinefizik.com
- sciencedaily.com
- bilim.org
- bbc.com