Lenoid Meteor Yağmuru: 17-18 Kasım
Bu hafta sonuna (17-18 kasım tarihleri) harika bir etkinlik bizleri bekliyor.. Her sene olduğu gibi bu senede Leonid meteor yağmuru yaşanacak. Açık havada çok güzel bir şekilde gözlemlenebilecek. Ve kimsenin başına isabet etmeden atmosfere girdiği an yanıp toz olacak. 🙂
Nasa verilerine göre Cumartesi ve Pazar günü yaşanacak olan Leonid meteor yağmuru sırasında saat başına 15 meteor düşeceği belirtiliyor. Yani şehir ışıklarından biraz uzaklaşmak sizlere eşsiz bir manzara sunabilir.
Bununla birlikte şehir ışıklarından biraz uzaklaşmış olduğumuz an karanlığa yarım saat içinde gözlerimiz alışmış olur ve atmosfere giren gök taşlarını kolaylıkla seçebiliriz. Bu noktada sabırlı olmakta önemli, yanınızda battaniye veya bir uyku tulumu bulundurmayı ihmal etmeyin. Soğuk bir havada üşüyerek bu deneyimi yaşamak çok keyif verici olmaz.
Leonid Meteor Yağmuru Nedir?
Leonid meteor yağmuru, 55P/Tempel-Tuttle kuyruklu yıldızının ardında kalan toz ve enkazla oluşan bir gök olayıdır. 1865 yılında keşfedilen 55P/Tempel-Tuttle kuyruklu yıldızı Güneş etrafındaki tam 1 turunu 33 Dünya yılında tamamlamaktadır.
Yani dünya her yıl kasım ayında 55P/Tempel-Tuttle kuyruklu yıldızı ardında kalan toz ve enkaz fırtınasının yörüngesinden geçmektedir. Buna bağlı olarak her 33 yılda bir şiddetli bir şekilde meteor yağmuru gözlenmektedir. Şuanda göreceğimiz ise çok taze meteor taşları sayılmaz, kısaca o ateş dolu ve en yoğun meteor yağışı gerçekleşecek geceyi en net 2034 yılında yaşayacağız.
Şuana kadar en şiddetli Leonid meteor yağmuru 1966’da yaşandı, binlerce meteor geceyi aydınlattı. O tarih o kadar etkili olmuş olma ki Nasa o geceye tanıklık edenler için bir sayfa ayırmış. Bu metine tıklayarak Nasa web sitesine ulaşabilirsiniz.
Ve hatta o ana tanıklık edenlerden birisi olan Mike Jones şu cümleyi kuruyor, “1966 Leonid fırtınası, asla unutamayacağım bir doğa harikası olmaya devam edecek, o gece gökyüzünden ateş yağdı!”
Kısaca Leonid meteor yağmuru bu hafta sonu hem kendiniz, hemde aileniz için güzel bir etkinliğe dönüşebilir. Uygun koşullarda ve bir piknik havası edasıyla keyifle tadını çıkartabilirsiniz.
Kaynak
- https://www.amsmeteors.org/meteor-showers/meteor-shower- calender
- https://solarsystem.nasa.gov/asteroids-comets-and-meteors/meteors-and-meteorites/leonids/
- https://www.npr.org/2018/11/13/667429059/watch-the-leonid-meteor-shower
Saat kaçta ?
Türkiye saatine göre gece 24.00’da başlayacak. Gece yarısından sonra bu ve yarın gece gözlemlenebilir.