Termit Reaksiyonu Nedir?

Termit reaksiyonu alüminyum (Al-13) elementinin metal oksitlerle girdiği tepkimelere verilen isimdir. Genel olarak Fe2O3(Demir (III) oksit)kullanılır. Tepkimenin başlaması için ısı verilmelidir ve tepkime yaklaşık olarak 2400°C’de gerçekleşir. Doğal olarak ekzotermik ısı veren bir tepkime türüdür. Tepkime sonunda alüminyum oksit ve kullanılan metal oksidin metali element halinde çıkar. Ayrıca bir redoks (indirgenme-yükseltgenme) tepkimesidir. (Neon Elementi Hakkında Gerçekler)

Reaksiyon Halinde

Çok fazla ısı oluşturduğu için Titanyum dışında bütün metalleri eritebilir. Buz patlatabilir.

Örnek Tepkimeler. ( H– olduğu için ısı ürünler yönündedir.)

Entalpi H

H yani yukarıda gördüğünüz terim entalpi değişimi anlamına gelmektedir. Entalpi kısa ve öz olarak maddelerin yapısında depolanan enerjidir. Maddelerin entalpilerinin ölçülmesi çok zor olduğundan entalpi değişimleri kullanılır.

Tarihi

Yüksek hızlı demir yolu çağında, 20. yüzyıla kadar rayların nasıl birleştirildiğini düşünmek zor. Büyük bir kısmı çok sayıda kısa, en fazla 4 metre boyunda ray parçaları bağlantı pabuçları ile birleştiriliyordu. Her tren geçişinde sinir bozucu bir şekilde ‘klekklekklek’ sesi çıkartıyorlardı. Ek olarak bağlantı pabuçları kayda değer biçimde güvenlik riski teşkil ediyordu.

Bağlantı pabucu

Hans Goldschemidt,ray parçalarını kaynaklamak için termit tepkimesini kalıcı çözüm olarak buldu. Bu yöntem şu anda bile kullanılmaktadır.

Bulunan bu bileşik termit olarak adlandırıldı (bazen Gold schemidt reaksiyonu olarak da adlandırılır) ve ilk defa Essen’de tramvay hattını kaynaklamak için kullanıldı.

  • ikinci Dünya Savaşı’nda yangın çıkartmak için napalm bombalarında da kullanılmışlardır.

Güvenlik Yöntemleri

Termit tepkimesi oldukça ekzotermiktir. (ısı veren)Evde kesinlikle denenmemelidir. Tepkime sadece yanmayan ve yüksek sıcaklığa dayanıklı bir zeminde yapılmalıdır. Koruyucu giysiler ve gözlük giyilip, tepkime süresince yakında durulmamalıdır. Açığa çıkan ısı vücutta tahrişe neden olabilir. Tepkimeyi uzaktan başlatmanız (fitil) önerilir.

Erimiş metalden dolayı başlayacak ateşe karşı mutlaka yangın söndürücü bulundurmalısınız.  Başladıktan sonra sakın termit tepkimesini durdurmaya çalışmayın. Yapamazsınız. Soğuyana kadar yaklaşmamalı ve dokunmamalısınız.

Üretilen Termit Silahı

Yabancı bir youtuber olan ‘colinfurze’ mermileri fırlatıldıktan sonra termit tepkimesi başlatan bir silah icat etti. Mermiler fırlatıldığı bölgede ani sıcaklık değişimine neden olabiliyor. Sizin de düşündüğünüz gibi son derece tehlikeli bir silah.

Kaynaklar:

  • https://chemdemos.uoregon.edu/demos/Thermite-Reaction-aluminum-reacts-with-ironIII-oxide
  • https://www.thoughtco.com/thermite-reaction-instructions-and-chemistry-604261
  • https://web.archive.org/web/20070927033417/http://www.degussa-history.com/geschichte/en/inventions/thermite.html

Emre Mor

Emre 18 yaşında ve Ankara'da yaşıyor. Fizik ve kimyaya olan ilgisi kimya mühendisliği okumasında etkili olmuş. Şuanda Kimya mühendisliği bölümü okuyarak eğitimine devam etmektedir.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir