Melanin Eksikliği Olan Bir Geyiğin Hapşırma İhtimali
26 Eylül’de, doğa fotoğrafçısı Oban van Shie, İngiltere’nin Leicestershire şehrinde 800 yıllık bir geyik parkı olan Bradgate parkında dolaşırken garip bir manzara karşısında büyülendi. Parkın kırmızı ve alageyik sürülerinin arasında yer alan vücudunu uzun boylu çimlere yaslamış kar beyazı bir geyikle karşılaştı.
Aklınıza bu beyaz meleği gördüğünüz an albino hastalığı gelebilir fakat albino bir geyik değil resimdeki, Albinizmden farklı olarak, pigment melaninin yokluğundan kaynaklanan bir durum olan leucizm (renk azlığı), çoklu pigment tiplerinin kaybından kaynaklanan resesif bir gen durumudur. Durumun ala geyikte ne kadar yaygın olduğunu tam olarak söyleyemesek de, nature.org daha önce yayınlanan bir makalede leucizm’in dünya çapındaki beyaz kuyruklu geyiklerin yüzde 1’ini etkilediği bildirildi.
Bu resmi ise dahada değerli kılan fotoğrafçının ustalığı ve şansı. Bu zamana kadar geyiklerin hapşırma sıklığı üzerine bir araştırma yapılmamıştır, hatta insanlar üzerindede oldukça azdır. Bununla birlikte, 2006 yılında yapılan küçük bir çalışmada, alerjik olmayan bir insan grubunun günde kişi başına ortalama 1.1 kez hapşırdığını bulundu.
Ortalama hapşırmanın başlangıcından yaklaşık 1 saniye geçtiğini ve bu geyiğin 2006 yılında yapılan bu çalışmadaki insan kontrol grubu kadar sıklıkla hapşırdığını varsaysak, o zaman Van Shie çok istisnai bir anda bu anı fotoğrafladı. Günlük hapşırma 80.000’de yaklaşık 1’dir. Bu hapşırma geyiğinin lüsist bir geyik olma ihtimalinin yüzde 1’i varsa, bu fotoğraf çekilme olasılığı 8,000,000’de 1’e düşüyor.
Sonuç olarak Van Shie’nin bu fotoğrafı, gökkuşağının altında bir kambur balinanın hapşırma anını yakalamaktan daha nadir ve değerli.