Paraceratherium: En Büyük Kara Memelisini
O Gördüğünüz, Duyduğunuz ve Bildiğiniz Tüm Kara Memelilerin En Büyüğü; Boynuzsuz Gergedan
Paraceratherium, boynuzsuz bir gergedan ve bilinen en büyük kara memelilerinden biridir. Yaklaşık 23 ve 34 milyon yıl önce yaşamış, kalıntıları ise Çin ve Balkanlar arasında Avrasyada bulunmuştur.
Paraceratherium tam boyutu fosillerin eksikliğinden dolayı bilinmesede, yaklaşık 15 ila 20 ton bir ağırlığa sahip olduğu düşünülüyor. Omuz yüksekliği 4.8 metre, uzunluğu 7.4 metreyi buluyordu. Bacakları uzun ve sütun benzeriydi, boyun uzunluğu da 1.3 metre olduğu tahmin ediliyor.
Paraceratherium yaşam tarzı günümüz fillerine çok benziyor, az yırtıcı olması sebebiyle yumuşak bitkiler ve yapraklar ile besleniyorlardı. Subtropikal ormanlara kadar uzanan, kurak çöllerden oluşan habitatlarda yaşadılar, buna karşılık bu canlının neslinin neden tükendiği net bir şekilde bilinmemektedir, fakat bazı kendini geçerli kılacak önermeler elbette mevcuttur.
Bu resimde ki boyutlandırma hatalı olabilir, ilk başta dediğimiz gibi eksik olan fosil kaynakları nedeniyle tam ağırlığı ve boyutları kestirilemiyor, fakat 20 ton ağırlığa kadar ulaştığını dile getiren bilim insanları da mevcut.
Türkiye’de Fosili Bulundu!
2014 yılı Ağustos ayında, ülkemizin Çankırı havzasında bir Paraceratherium fosili bulundu. Daha sonra fosil MTA Tabiat Tarih Müzesine bildirildi. MTA Tabiat Tarih Müzesi’nin yaptığı açıklama; “Bulunan dev gergedan fosili yetişkin bir erkeğe ait. Yapılan incelemelerde 5 metre omuz yüksekliğinde, kuyruğuyla birlikte 10 metre uzunluğunda ve yaklaşık 15 ton ağırlığında olduğu ortaya çıktı. Fosilin yanında yavru bir dev gergedanın kafasına ve dişlerine de rastlandı”.
Evet bu konuda bildiklerimiz bu kadar araştırmanın devamı MTA Tabiat Tarih Müzesi’nde yapılmaya devam ediyor.