Nikola Tesla, Dünya Çapında Kablosuz Elektrik Göndermek İçin Dev Bir Kule Yaptı
Nihayetinde işler yolunda gitmedi…
İnşaat 1901 yılında 187 metrelik bir aktarma kulesi yapılmak suretiyle başlandı. Tepesinde ise 67 metre çapında çelikten yapılmış dev bir top olacaktı. Nikola Tesla burası ile Dünya’nın yüzde otuzluk kısmına teller olmadan elektrik vermenin planını yapıyordu. Yalnız dikkanizi çekerim, “bedava elektrik vermenin” değil, “kısa mesafede kablosuz olarak” iletmenin planını yapıyordu. (Destek çıksalar Tesla bütün Dünya’ya bedava elektrik verecekti” zırvalıklarına girmeyelim.)
Fikrini dünyanın en zengin adamlarından bazılarına götürdükten sonra, Tesla, JP Morgan’dan sağlam bir 150.000 dolarlık destek sağladı. Yatırımcı, kablosuz iletişim fikriyle çok ilgilendiriyordu: İtalyan bir mucit olan Guglielmo Marconi, son zamanlarda telsiz telgraf sistemiyle gemilerden toprağa mesajlar gönderiyordu. Ama Tesla’nın daha büyük fikirleri vardı.
İnşaat, 1901’de Long Island’da Wardenclyffe Kulesi olarak bilinen şey üzerine başladı . Tesla, dünyanın en azından yüzde 30’luk bir kule ağının başlangıcı olacağını hayal etti. Bu kulelerin, atmosfere elektrik göndermesine izin vereceğine inanıyordu. Elektrik gücü her yerde olabilirdi.
Bu fikir asla işe yaramayacaktı: Tesla’nın rüyasının altında yatan bilimsel teoriler birer hayaldi, bilimin bile ötesine geçmişti . Elektrik hava yoluyla iletilebilir, ancak önemli miktarda göndermek için gereken güç miktarı, bunu çok pratik olmayan bir sistem haline getirirdi. Kuleden bir veya iki kez uçan kıvılcımlar rapor edildi, ama çoğu zaman gizemli bir amaç olan serseri metal küre olarak kaldı.
İşin aslı; Teslanın eline geçen müthiş fırsat berbat olan pazarlamacılık ve bilim dışı hayalperest düşünceleri arasında uçup gitti. Yeniden mali sıkıntılar yaşayan Tesla kurduğu tesisi hurdaya satmak zorunda kaldı.
nikola teslanın mezarının görseydim bir pil bırakırdım.