Başı Boş Bir Gezegen; PSO J318.5-22

Uluslararası bir gökbilim ekibi, bir yıldızın yörüngesinde olmayan egzotik bir genç gezegeni keşfetti. PSO J318.5-22 adlı bu başı boş gezegen, Dünya’ya sadece 80 ışıkyılı uzaklıkta ve Jüpiter’in sadece altı katı kadar bir kütleye sahip. Gezegen sadece 12 milyon yıl önce oluştu. Dünya’nın 4 buçuk milyar yıllık yaşına göre o daha bir bebek.

Sanatçının PSO J318.5-22 çizimi

Bu başı boş dolaşan genç gezegen, kahverengi cüce olarak adlandırılan, yıldız olmayı başaramamış başarırız yıldızlar üzerine yapılan araştırmada fark edilmiş. Normalde yeni doğan gezegenler yıldızlarına epey bir yakın olduğundan gözlemlenmeside oldukça zor oluyor. Fakat PSO J318.5-22 adlı gezegeni incelemek, doğru veriler toplamak çok daha kolay. (Jüpiterin Dış Kabuğunun Altında Eşi Görülmemiş Görüntüler)

Araştırmacı ekip bulunan gezegenin, güneş sistemimizde olan Jüpiter gibi bir gaz devi olduğunu söylüyor. Bu genç gezegen üzerinde yapılacak araştırmalar, bizlere Jüpiter’in ilk oluşum dönemleri hakkında oldukça bilgi verecek. Jüpiter, Güneş’e en çok benzeyen ve ortak bileşen bulunduran gezegen olduğu için nasıl var olduğunu çözmek, Güneş sistemimizin ve bizlerin nasıl oluştuğumuzu bilmemizde yardımcı olur.

Ekip, Hawaii adasındaki Mauna Kea zirvesinde PS1 keşfini çoklu teleskoplarla takip etti. NASA Kızılötesi Teleskobu ve İkizler Kuzey Teleskobu ile çekilen kızılötesi spektrumlar, PSO J318.5-22’nin kızılötesi ışıkta genç ve düşük kütleli kahverengi bir cüce olmadığını gösterdi.

Bununla birlikte Beta Pictoris Hareketli Grubu diye adlandırılan, aynı yönde hareket eden bir yıldızlar topluluğu içinde yer alan gezegenin, gruptaki bir yıldızın çevresinde oluşan gezegenler arasındaki kütleçekim etkileşimleri sonucu büyük hız kazanarak sistemden kopup boş uzaya fırlamış olabileceği düşünülüyor.. Gökbilimciler gezegenin erimiş demir yağmurları ve değişik hava koşullarını içinde barındırdığını belirtti.

 

Haber kaynağı: Institute for Astronomy at the University of Hawaii at Manoa

Dergi Kaynağı: Institute for Astronomy at the University of Hawaii at Manoa. “A strange lonely planet found without a star.” ScienceDaily. ScienceDaily, 9 October 2013. <www.sciencedaily.com/releases/2013/10/131009153455.htm>.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir