Hareket Mikroskobu Nedir?
Mikroskoplar, insan hayatında devrim sayılabilecek aletlerden biri. Çıplak gözle göremeyeceğimiz nesnelerin ve canlıların dünyasını bize gösteren aletlerdir. Bu yüzden mikroskopların bilime katkısı çok büyüktür. Ama şuan bahsedeceğimiz mikroskop olağanın dışında bir mikroskop. Normal mikroskoplar gibi nesneleri büyütmek için optiği kullanmaz. Onun yerine bir video kamera kullanarak insan ve nesnelerdeki küçük hareketleri büyüterek ortaya çıkarır. Buda bizim nesnelere olan bakış açımızı değiştirecek nitelikte.
Nasıl Çalışır?
Örneğin normal bir insanın kalbinin her atışında, o insanın derisinde çok küçük bir anlık renk değişimi olur fakat insan gözü bunu algılayamaz. İşte burada hareket mikroskobu devreye giriyor. Bu mikroskop küçük renk değişimlerini 100 kat büyüterek gözle görünür hale getiriyor.
Resim a’da normal bir insanın belli bir zaman aralığında gördüğü görüntü. Resim b ise aynı zaman aralığında mikroskopla çekilen bir görüntü. Mikroskopla çekilen videoda belli frekanslarla o kişinin renk değiştirdiği görülür ve bu renk değişimi o kişinin kalp atma frekansına çok yakındır hatta kesindir diyebiliriz.
Sadece renk değişimi değil küçük hareket değişimlerini bile büyüterek bize sunabiliyor. Örnekleyecek olursak, bir insanın kalbinin attığını gözle göremeyiz sadece o kişiye dokunarak anlayabiliriz. Ama bu mikroskop sayesinde kalpte olan o küçük atmayı büyüterek gözle görünür hale getirebiliriz. Böylece sağlık alanında da herhangi bir makine kullanılmadan sadece gözlemleyerek o kişinin kalbinin attığını söyleyebiliriz.
Aslında bu mikroskop sayesinde aralarında gizli bir şekilde konuşan kişilerin ne dediklerini çok uzaktan ve kulaklarınız kapalı bir şekilde duyabilirsiniz. Nasıl mı?
İnsanlar konuşurken çıkardıkları sesler yüzünden etrafındaki herhangi bir cisme bu sesi aktarırlar. Aktarılan bu ses yüzünden o cisim gelen frekanslara göre titrer. Bu insan gözüyle gözlenemez fakat hareket mikroskobu ile titreyen cismin hareketi 250 kat arttırılırsa bu gözle görünür hale gelir. Titreyen cismin frekansı bir şifre gibidir. Hatta mors alfabesine benzetebiliriz. Bu frekanslar düzenlenerek belli harflerin frekansına benzetilirse anlamlı kelimeler çıkacaktır ve bu bir cisim sayesinde olacaktır. Videodaki bardak gibi. Bu mikroskop insanlar için iyi mi, kötü mü bilmem ama gözle duymak böyle bir şey olsa gerek!