Rüya Nedir? Nasıl Oluşur?
Rüya, bilim insanlarının merak ettiği ama nasıl oluştuğu hakkında hiçbir fikri olmadığı bir olaydır. Teknolojinin o kadar gelişmesine rağmen, insanlığın ilk anından bu yana istisnasız her uyuduğumuzda gördüğümüz rüyayı “neden görüyoruz?” sorusuna bilimsel anlamda bir cevap verememişlerdir. Verdikleri cevaplar varsayımlar üzerinedir.
Psikiatrist, yazar ve bilim insanı olan Sigmund Freud rüya konusu hakkında bazı araştırmalar yapmıştır. Bu araştırmalar kesin elle tutulur bilgiler değildir, varsayımlar üzerinedir. Rüya Yorumları, adlı bir kitabı bile vardır. Sigmund Freud‘un bazı varsayımları şunlardır:
Vücudun belirli bir yerinde hafif bir sıcaklık duyumsayan kimse, rüyasında ateş üzerinde yürüdüğünü görebilir. Yani rüyalar, bir doktora vücutta meydana gelen bir takım değişikliklerin ve hastalıkların ilk sinyallerini verebilir.
Gözlemlerime göre her rüya direkt olarak sahibiyle ilgilidir yani bencilcedir. Ne zaman rüyamda başka insanı görsem, kendi egomun özdeşim yoluyla bu diğer kişinin arkasına gizlendiğini rahatlıkla varsayabilirim.
Sigmund Freud, Rüyaların Yorumu adlı kitabında bunun gibi birçok şeyden bahsetmiştir. Yine ve tekrar yinelemeliyim ki bu bilgiler varsayımlar ve gözlemler üzerine ortaya çıkmıştır. Çoğu zaman işe yaradığı söylenilemez.
İnsanların büyük kısmı uykuya daldıklarında 30 dk ile 90 dk sonra rüya görmeye başlarlar. Bir insanın rüya görüp görmediğini gözlemleyerek anlayabilirsiniz. Rüya gören bir kişinin gözleri, göz yuvalarından dışarı çıkarcasına hareket eder, adrenalin salgısı artar, kan basıncı artar ve kalp atışı artar. Rüyalar uykunun 4. safhası olan REM evresinde gerçekleşir. REM evresinde vücudunuz tamamen gevşer ve vücudunuz tamamen hareketsiz kalır yani bir parmağınızı bile hareket ettiremezsiniz. Uykudayken sağa, sola dönebilirsiniz ama REM evresindeyken yani rüya görüyorken hareket edemezsiniz. Bu duruma REM felci denilmektedir.
REM uykusunda zihin son derece aktiftir. Ancak kimyasal bakımdan durum sizin uyanıkken bulunduğunuz bilinç durumundan farklıdır. REM uykusundayken yani rüya görüyorken, beyinde nöradrenalin ve seratonin eksiktir.
Bu kimyasallar beynin bilinçli hareket etmesine, problem çözmesine ve hatırlamasına yardımcı olurlar. Rüya görüyorken bu kimyasallar eksik olduğundan beyniniz rüyaları hatırlamakta zorlanır.
Uyku Felci
Bu bağlamda uyku felcinede değinmek gerekir. Halk arasında karabasan olarak bilinir. Uyku felci tamamen zararsızdır. Uykudan uyanış esnasında gerçekleşir. Uyku felcinin neden olduğu hakkında da kesin bir bilgi yoktur. Ama ilgili hipotezler mevcuttur. Bu hipoteze göre; uyandığımızda kısa bir süreliğine vücudunuzun REM durumuna takılıp kalması ve bu nedenle hem uyku hem de uyanıklık durumunu aynı anda yaşama durumunda ortaya çıkar.
Yani REM durumunda sizin hareket etmenizi sağlayan beyindeki nöradrenalin ve seratonin gibi hormonlar eksik olduğundan, REM durumunda uyandığınızda hareket edemezsiniz böylece uyku felci gerçekleşir.
Rüya gördüğünüzde, rüyanızda olan bütün varlıklar sizin kendi hayatınızda gördüğünüz varlıklardır. Eğer rüyanızda gördüğünüz kişiyi tanımıyorsanız, bu kişiyi bir yerde görmüşsünüzdür ve bu kişi sizin bilinç altınıza girmistir. Rüyada ise bu kişi ortaya çıkar ve siz bu kişiyi tanımadığınızı söylersiniz halbuki sokakta gördüğünüz binlerce insandan biridir. Bu bile insan beyninin nasıl gelişmiş bir yapıda olduğunu gösteriyor.